ßßß
Składniki50 dkg. mąki3 żółtka1 jajko30 dkg. masła lub margaryny3/4 szklanki kwaśnej śmietany5 dkg. drożdżycukier waniliowyszczypta soliNadzieniemarmolada, czekolada typu Nutella, ser biały, budyń (do wyboru)Sposób przygotowaniaMąkę posiekać razem z tłuszczem, dodać jajko i żółtka, cukier waniliowy, sól, drożdże rozmieszać w śmietanie dodać do reszty składników. Ciasto wyrobić na gładką masę , włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkować na około 0,5cm. kłaść nadzienie, delikatnie zlepiać następnie widelcem robić mocny wzorek. Gotowe pierożki ułożyć w formie i odstawić aż troszkę podrosną, piec w temp. około 180*C na złoty kolor (nie spiekać). Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem.Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab