Wykonanie
HomeNa Słodko
Ciastka24majPieczone pierożki
drożdżoweLoading...60 minŁatwe0 KomentarzyProsty, szybki smaczny deser do
kawy, ulubione ciacho moich chłopców.

Składniki50 dkg.
mąki3
żółtka1
jajko30 dkg.
masła lub
margaryny3/4 szklanki kwaśnej
śmietany5 dkg.
drożdżycukier waniliowyszczypta
soliNadzienie
marmolada,
czekolada typu Nutella,
ser biały,
budyń (do wyboru)Sposób przygotowania
Mąkę posiekać razem z tłuszczem, dodać
jajko i
żółtka,
cukier waniliowy,
sól,
drożdże rozmieszać w
śmietanie dodać do reszty składników. Ciasto wyrobić na gładką masę , włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkować na około 0,5cm. kłaść nadzienie, delikatnie zlepiać następnie widelcem robić mocny wzorek. Gotowe pierożki ułożyć w formie i odstawić aż troszkę podrosną, piec w temp. około 180*C na złoty kolor (nie spiekać). Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym
jajkiem.Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab