Wykonanie
HomeNa Słodko
Ciastka17maj
Drożdżowe rogaliki z
wodyLoading...0 KomentarzyKrucho
drożdżowe rogaliki nadziewane
marmoladą lub nutellą.

Składniki1/2 kg
mąki5 dkg
drożdży25 dkg
margaryny4 łyżki
cukru pudrucukier waniliowyjajko2
żółtka3 łyżki
śmietany1/2 łyżeczki
soliDodatkowo –
marmolada lub nuitellaSposób przygotowaniaDo
śmietany dodać
cukier waniliowy,
drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić.Z
mąki,
cukru pudru ,
soli i
margaryny zrobić kruszonkę.
Jajko i
żółtka rozmieszać widelcem wlać do
mąki, dodać rozczyn, wyrobić gładkie ciasto.Gotowe ciasto przełożyć do szczelnego worka foliowego, zawiązać i zanurzyć w letniej wodzie, do czasu aż ciasto wyrośnie.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną
mąką stolnicę, chwilkę wyrobić, formować rogaliki, gotowe odstawić do wyrośnięcia.Piec na złoty kolor w temp. 170 * C (uważać żeby się nie spiekły)



Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab