ßßß
Składniki1/2 kg mąki5 dkg drożdży25 dkg margaryny4 łyżki cukru pudrucukier waniliowyjajko2 żółtka3 łyżki śmietany1/2 łyżeczki soliDodatkowo – marmolada lub nuitellaSposób przygotowaniaDo śmietany dodać cukier waniliowy, drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić.Z mąki, cukru pudru , soli i margaryny zrobić kruszonkę.Jajko i żółtka rozmieszać widelcem wlać do mąki, dodać rozczyn, wyrobić gładkie ciasto.Gotowe ciasto przełożyć do szczelnego worka foliowego, zawiązać i zanurzyć w letniej wodzie, do czasu aż ciasto wyrośnie.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, chwilkę wyrobić, formować rogaliki, gotowe odstawić do wyrośnięcia.Piec na złoty kolor w temp. 170 * C (uważać żeby się nie spiekły)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab