ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe rogaliki z wody

Drożdżowe rogaliki z wody

nazwa

Wykonanie

Home
Na Słodko
Ciastka
17
maj
Drożdżowe rogaliki z wody
Loading...
0 Komentarzy
Krucho drożdżowe rogaliki nadziewane marmoladą lub nutellą.
Składniki
1/2 kg mąki
5 dkg drożdży
25 dkg margaryny
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
jajko
2 żółtka
3 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo – marmolada lub nuitella
Sposób przygotowania
Do śmietany dodać cukier waniliowy, drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić.
Z mąki, cukru pudru , soli i margaryny zrobić kruszonkę.
Jajko i żółtka rozmieszać widelcem wlać do mąki, dodać rozczyn, wyrobić gładkie ciasto.
Gotowe ciasto przełożyć do szczelnego worka foliowego, zawiązać i zanurzyć w letniej wodzie, do czasu aż ciasto wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, chwilkę wyrobić, formować rogaliki, gotowe odstawić do wyrośnięcia.
Piec na złoty kolor w temp. 170 * C (uważać żeby się nie spiekły)
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/drozdzowe-rogaliki-z-wody