ßßß Cookit - przepis na marcepanowa szarlotka

marcepanowa szarlotka

nazwa

Wykonanie

Ciasto półkruche:
3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
1 jajko
szczypta soli
1 1/2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
230 g zimnego masła
150 g marcepanu
Marcepan wcześniej schłodzić w zamrażalniku około pół godziny a następnie zetrzeć na tarce. Masło posiekać nożem z mąką, dodać resztę składników, zagnieść szybko ciasto i schłodzić je w lodówce. Podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą część rozwałkować i foremką wykroić dowolne kształty ( kilka sztuk, u mnie były to motylki). Pozostałe resztki ciasta połączyć z wieksza częścią. Rozwałkowac ją lub zetrzeć na blaszkę i lekko docisnąć.Ponakłuwac widelcem. Podpiec przez około 10 minut w 180*C.
Masa jabłkowa:
8 jabłek startych na plasterki
1 banan
1/3 szklanki cukru
1/2 opakowania budyniu waniliowego
3/4 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
łyżka bułki tartej
szczypta cynamonu
Jabłka skropić sokiem z cytryny i zalać 1/4 szklanki wody, dusić przez chwilę. Dodać cukier i cynamon. W połowie szklanki wody rozrobić budyń i wlać do jabłek, zagotować. Ciasto posypać bułką tartą, ułożyć plasterki banana. Masę jabłkową lekko przestudzić, wylać na ciasto
Pianka:
3 białka
2 łyżki oleju
1/3 szklanki cukru
1/2 op. budyniu waniliowego
Białka ubić z cukrem, dodac olej i budyń. Wylać na masę jabłkową.
Na piance ułożyć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut w 180*C. Posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/10/marcepanowa-szarlotka.html