Wykonanie
Pewnie jeszcze nie wiecie, pogoda jest cudowna. Piękna wiosna tej zimy.A oto szarlotka. Niebiańska, bo
jabłka są pod chmurką z pianki budyniowej. Została upieczona na życzenie mojej mamy, na urodziny i oczywiście skonsumowana w tym samym dniu. :)
Składniki (duża blacha):Ciasto:1,5 kostki
masła4 szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru pudru6
żółtek2 łyżki gęstej
śmietany (18%)Nadzienie:2 kg
jabłek (najlepiej lekko kwaśnych)4 łyżki
wody3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
cynamonu (lub mniej, jak kto woli)2 łyżki
mąki ziemniaczanej (czubate)3 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
bułki tartejPianka:6
białek1/2 szklanki
cukrubudyń waniliowy 40g
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, wrzucić miękkie, pokrojone
masło i wymieszać. Dodać
żółtka,
śmietanę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto schłodzić, trzymając kilka godzin w lodówce, bądź przez ok. godzinę w zamrażalce.W tym czasie obrać
jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.Wrzucić je do garnka, zalać
wodą, wsypac
cukier i
cynamon. Przykryć i dusić przez ok. 15-20 minut. (
jabłka nie powinny być rozgotowane, a masa powinna być gęsta)
Białka ubić na sztywną pianę,dodać
cukier cały czas ubijając. Na końcu wmieszać
budyń i dokładnie zmiksować.Ciasto podzielić na dwie części (jedna część to 1/3, druga to 2/3). Większą część zetrzeć, bądź po prostu rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku przez 5-10 min w 180 st.C. Wyjąć i lekko przestudzić. Na przestudzone ciasto wysypać
bułkę tartą, następnie wyłożyć
jabłka, później piankę budyniową i na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto.Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 50-60 min. (Jak z wierzchu zacznie się mocno przyrumieniać, przykryć ciasto folią aluminiową).
Taki kwiecisty Dzień Kobiet :)