Wykonanie
Pyszna, bardzo krucha szarlotka z przepisu bajaderki . Maślane, kruche ciasto i lekko cynamonowa
jabłkowa masa sprawiają, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Zjada się znakomicie! Przepis na pewno do polecenia i powtórzenia.
Ciasto:4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru pudru375 g
masła6 dużych
żółtek2 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietanyNa nadzienie:8 kwaskowatych
jabłek, obranych i pokrojonych na półplasterki1/4 szklanki
wody1 szklanka
cukru2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
bułki tartejcukier puder do posypania
Mąkę,
cukier puder i
proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski.
Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do
mąki i siekamy, aż masa będzie grudkowata, dodajemy
żółtka i kwaśna
śmietanę i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przynajmniej 1 godzinę.Na nadzienie:Pokrojone
jabłka umieszczamy w rondelku, dodajemy
wodę i dusimy pod przykryciem około 15 minut, nie mieszając. Dodajemy
cukier z
cynamonem, lekko mieszamy.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z
sokiem cytrynowym, dodajemy do masy
jabłkowej i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę, (ja piekłam w bardzo dużej), smarujemy
masłem i ścieramy do niej jedną część ciasta. Lekko je wgniatamy, tak aby powierzchnia była w miarę jednolita i pieczemy ok 8 minut. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, posypujemy
tartą bułką i wykładamy na to nadzienie
jabłkowe a na
jabłka ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok 1 godziny, do momentu aż powierzchnia będzie ładnie zrumieniona. Lekko studzimy. Ewentualnie posypujemy
cukrem pudrem ( u mnie bez
cukru, zapomniałam)