Wykonanie
Szarlotki chyba nie trzeba jakoś specjalnie reklamować:) Jeszcze mi się nie zdarzyło jeść dwie takie same, chociaż oczywiście wszystkie przepisy są podobne. Dzisiaj polecam wersję z pianką. To chyba ostatnie zwyczajne ciasto bo już niedługo pewnie zaczną pojawiać się na blogach wypieki świąteczne. Może coś podpowiecie? Jakoś brakuje mi weny...
ŻródłoCiasto:4 szklanki
makiłyżeczka
proszku do pieczeniaszklanka
cukru pudru1 1/2 kostki
masła6 dużych
żółtek2 łyżki gestej kwaśnej
śmietanyNadzienie:8-10 kwaskowatych
jabłek, obranych pokrajanych na polplasterki1/4 szklanki
wody1 szklanka
cukru2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
maki ziemniaczanej3 łyżki
soku z cytrynyPianka6
białek1/2 szklanki
cukru1
budyń3 łyżki
tartej bułkicukier puder do posypaniaCiasto:
Mąkę,
cukier puder i
proszek do pieczenia przesiać do dużej miski.
Masło pokroić na małe kawałki, dodać do
mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać
żółtka i kwaśną
śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny).Nadzienie:Pokrojone
jabłka umieścić w rondelku, dodać
wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać
cynamon i
cukier, lekko wymieszać.
Mąkę ziemniaczaną zmieszać z
sokiem cytrynowym, dodać do masy
jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (34cm x 23cm) posmarować
masłem [wyłożyłam papierem do pieczenia] i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.Pianka:Ubić
białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, na końcu wmieszać
budyń używając najniższych obrotów miksera. Podpieczone ciasto posypać
tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie
jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta. Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)