Wykonanie
Jestem wielką fanka ciast z
jabłkami i dlatego tym razem będzie ....szarlotka :) zamiast
cukru użyłam
ksylitolu (
cukier brzozowy,nie podnosi on poziomu glukozy we
krwi ), niestety jest dość
drogi,ale gdy ma się wielką ochotę na coś słodkiego,warto wydać więcej ;)Byłam ciekawa efektu i muszę Wam powiedzieć że użycie
ksylitolu nie odbiera smaku. Szarlotka smakowała zupełnie tak samo jakbym użyła zwykłego
cukru,ale świadomość tego że jem ciasto z małą zawartością
cukru w cukrze, niezłomna :)Wymiary blaszki : 24x29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 10 min + 50 minut
Składniki :Ciasto :2 szklanki
maki pszennej2 szklanki
maki krupczatki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
ksylitolu ( można użyć zwykłego
cukru pudru)1,5 kostki
masła6
żółtek2 łyżki gęstej
śmietanyNadzienie:8 kwaśnych
jabłek pokroić w kostkę ( użyłam gotowych ze słoika)1/2 szklanki
cukru ( w przypadku
jabłek kwaśnych)2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
maki ziemniaczanej3 łyżki
soku z cytrynySposób przygotowania:Ciasto :Wszystkie składniki ciasta zagniatamy,albo tak jak ja uczyniłam,wrzuciłam do miksera :)Ciasto formujemy w kulkę i chłodzimy w lodowce przynajmniej 1 godzinkęNadzienie:
Jabłka kroimy w kostkę,podlewamy
woda i dusimy 15 minut.Jabłuszka ze słoika wylewamy do rondelka, doprawiamy
cynamonem,
make ziemniaczana mieszamy z
sokiem z cytryny i wlewamy do masy
jabłkowej,dusimy ok. 2 minut. ( tak samo robimy w przypadku
świeżych jabłek)Ciasto dzielimy na 3 części.Formę wykładamy papierem do pieczenia i pierwsza część ciasta ścieramy na tarce.Dociskamy do blachy,aby spód był równy.Podpiekamy na zloty kolor ok. 10-15 minut w temp. 180 C
Spod lekko studzimy,wykładamy
jabłka i rozwałkujemy na cienki placek druga część ciasta.Z 3 części, robimy wałeczki i ozdabiamy w krateczkę wierzch szarlotki.Pieczemy ok. 50 minut ,gdy wierzch
zrobi się zloty to znam ze szarlotka się upiekła :)Smacznego :)