Wykonanie
Na przepisach Bajaderki jeszcze nigdy się nie zawiodłam, zawsze się udają. Ona ma po prostu talent. Dlatego nie zwlekałam długo, jak wynalazłam w
sieci to cudo . Szarlotka jest wspaniała, kruchutka, rozpływa się w ustach ...
Jadłam i
jadłam i nie mogłam się nachwalić, dlatego piszę bez ogródek - MUSICIE ją upiec! ;)Piekłam z połowy porcji w tortownicy o średnicy 23 cm, podane poniżej składniki są na dość dużą blaszkę.Składniki na ciasto:4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru pudru1,5 kostki
masła (kostka = 250 g)6 dużych
żółtek2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietanyMąkę,
cukier puder i
proszek do pieczenia przesiać do naczynia.
Masło pokroić na małe kostki, dodać do
mąki, wmieszać
żółtka, kwaśną
śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinkę.Składniki na nadzienie:8 kwaskowatych
jabłek, obranych, pokrojonych w półplasterki1/4 szklanki
wody1 szklanka
cukru pudru (można dać mniej, jeśli
jabłka są słodsze)2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
soku z cytrynyPonadto:kilka łyżek
bułki tartejcukier puder do posypaniaPokrojone
jabłka umieścić w rondelku, dolać
wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszając. Dodać
cukier i
cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z
sokiem z cytryny i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana.Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wgnieść jedną część ciasta, można zetrzeć (ja rozwałkowałam) i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać
bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z
jabłek), wyłożyć
jabłka i zetrzeć na to drugą część ciasta (ja znowu rozwałkowałam, ciasto było zbyt miękkie, aby je można było zetrzeć). Piec około godziny, aż się góra ładnie zrumieni (jeśli zbyt mocno, można użyć folii aluminiowej do przykrycia). Lekko przestudzić, posypać pudrem.Smacznego :)