ßßß Cookit - przepis na Boska szarlotka

Boska szarlotka

nazwa

Wykonanie

Jaki zapach się unosi po domu jak się pieczę to ciasto, niesamowite, z lekką nutą cynamonu, kruche a zarazem delikatne jednym słowem mniam....
Przepis znalazłam tu
Ja piekłam moją szarlotkę z połowy składników podanych poniżej, na tortownicy o średnicy 23 cm (Przepraszam ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całości)
Składniki na ciasto kruche:
4 szklanki maki
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 kostki masła (kostka 200 gr)
6 żółtek
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
szklanka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na nadzienie:
2 łyżki maki ziemniaczanej
4 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
10 jabłek, obranych pokrajanych na półplasterki
Składniki na piankę:
6 białek
1/2 szklanki cukru
1 budyń najlepiej śmietankowy bez cukru
Pozostałe składniki:
około 2 łyżek bułki tartej
cukier puder do posypania gotowego ciasta
masło do wysmarowania blachy
Wszystkie sypkie składniki na ciasto przesiać do miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać . Dodać żółtka i kwaśną śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce około godziny.
Pokrojone jabłka umieścić w garnuszku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko zamieszać (uważając żeby nie zrobić papki z jabłek). Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa musi być gęsta.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (33cm x 23cm)posmarować masłem i zetrzeć do niej na tarce większą część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była jednolita i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, na końcu dodać budyń wymieszać.
Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta.
Piec około 55 minut, aż powierzchnia się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2012/11/boska-szarlotka.html