Wykonanie
Jaki zapach się unosi po domu jak się pieczę to ciasto, niesamowite, z lekką nutą
cynamonu, kruche a zarazem delikatne jednym słowem mniam....Przepis znalazłam tu
Ja piekłam moją szarlotkę z połowy składników podanych poniżej, na tortownicy o średnicy 23 cm (Przepraszam ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całości)Składniki na ciasto kruche:4 szklanki
makiłyżeczka
proszku do pieczenia1,5 kostki
masła (kostka 200 gr)6
żółtek2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietanyszklanka
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowegoSkładniki na nadzienie:2 łyżki
maki ziemniaczanej4 łyżki
soku z cytryny1/4 szklanki
wody1 szklanka
cukru2 łyżeczki
cynamonu10
jabłek, obranych pokrajanych na półplasterkiSkładniki na piankę:6
białek1/2 szklanki
cukru1
budyń najlepiej
śmietankowy bez
cukruPozostałe składniki:około 2 łyżek
bułki tartejcukier puder do posypania gotowego ciasta
masło do wysmarowania blachyWszystkie sypkie składniki na ciasto przesiać do miski.
Masło pokroić na małe kawałki, dodać do
mąki i wymieszać . Dodać
żółtka i kwaśną
śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce około godziny.Pokrojone
jabłka umieścić w garnuszku, dodać
wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać
cynamon i
cukier, lekko zamieszać (uważając żeby nie zrobić papki z
jabłek).
Mąkę ziemniaczaną zmieszać z
sokiem cytrynowym, dodać do masy
jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa musi być gęsta.Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (33cm x 23cm)posmarować
masłem i zetrzeć do niej na tarce większą część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była jednolita i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.Ubić
białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać
cukier, na końcu dodać
budyń wymieszać.Podpieczone ciasto posypać
tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie
jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta.Piec około 55 minut, aż powierzchnia się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać
cukrem pudrem.