ßßß


Ja piekłam moją szarlotkę z połowy składników podanych poniżej, na tortownicy o średnicy 23 cm (Przepraszam ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całości)Składniki na ciasto kruche:4 szklanki makiłyżeczka proszku do pieczenia1,5 kostki masła (kostka 200 gr)6 żółtek2 łyżki gęstej kwaśnej śmietanyszklanka cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowegoSkładniki na nadzienie:2 łyżki maki ziemniaczanej4 łyżki soku z cytryny1/4 szklanki wody1 szklanka cukru2 łyżeczki cynamonu10 jabłek, obranych pokrajanych na półplasterkiSkładniki na piankę:6 białek1/2 szklanki cukru1 budyń najlepiej śmietankowy bez cukruPozostałe składniki:około 2 łyżek bułki tartejcukier puder do posypania gotowego ciastamasło do wysmarowania blachyWszystkie sypkie składniki na ciasto przesiać do miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać . Dodać żółtka i kwaśną śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce około godziny.Pokrojone jabłka umieścić w garnuszku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko zamieszać (uważając żeby nie zrobić papki z jabłek). Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa musi być gęsta.Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (33cm x 23cm)posmarować masłem i zetrzeć do niej na tarce większą część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była jednolita i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, na końcu dodać budyń wymieszać.Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta.Piec około 55 minut, aż powierzchnia się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.