Wykonanie
Z jesienią właśnie, kojarzą mi się ciasta z
jabłkami, zarówno barwa jak, ich zapach nierozwiązalnie przypominają o jesień. Jak co roku z nadejściem jesień piekę klasyczną szarlotkę a także przygotowuje zapas
jabłek w słoiku . Dzisiejsze jesienne ciasto nie wymaga prażenia
jabłek, wystarczy je tylko obra ć pokroi ć w plasterki lub kostkę
doda ć
cynamon oraz
cukier , przełożyć jej na ciasto kruche, i już po 50 minutach można delektować się aromatycznym
ciastem.Ciasto kruche przygotowałam nieco w inny sposób niż zwykle bo z dodatkiem
wody, po upieczeniu jest zdecydowanie bardziej piaskowe niż te, które zazwyczaj wykorzystuje do tego typu ciast.
SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm)CIASTO KRUCHE:40 dkg
mąki20 dkg
masła1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki przegotowanej letniej
wody2
żółtka2 łyżki
bułki tartej lub ciasto kruche z tego przepisuFARSZ:10 sztuk kwaśnych, twardych
jabłek odpowiednia będzie Antonówkałyżka
cynamonu3-4 łyżki
cukru2 łyżki
bułki tartejSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Farsz:
Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę wymieszać z
cukrem,
cynamonem oraz
bułką tartą.Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
cukier,
masło,
proszek do pieczenia,
żółtka oraz
wodę wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować
masłem i posypaną
bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym
ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostawiony kawałek ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać
bułką tartą, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C piec około 50 minut.