Wykonanie

To ciasto jest absolutnie genialne. Puszyste, wilgotne, z aromatycznymi, skarmelizowanymi jabłuszkami na spodzie (a raczej na wierzchu ;). Genialne! Nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobre, a tymczasem omal nie wyjadłam jeszcze surowego prosto z misy miksera. Coś wspaniałego :)
Jabłka i karmel to połączenie, które zawsze się udaje. Gdy podać je na wierzchu puszystego, aromatycznego ciasta ucieranego, smakują wprost rozkosznie. Wierzcie mi – mój zachwyt nie jest tu gołosłowny. Aż trudno uwierzyć, że tak proste z wyglądu ciasto może kryć w sobie taką ucztę dla podniebienia :)Zdecydowanie polecam :)* kolejny genialny przepis Anny Olson z „Back to baking”Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm*:3 – 4 duże
jabłka (najlepiej twarde i kwaskowate)2 łyżki
wody1 łyżka
soku z cytryny1 szklanka
cukru60g niesolonego
masłaNa ciasto:60 niesolonego
masła w temperaturze pokojowej1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/2 szklanki ciemnego
brązowego cukru (użyłam
ciemnego muscovado)4 duże
jajka (
białka i
żółtka oddzielnie)1/3 szklanki kwaśnej
śmietany1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki
soliWykonanie:Formę wysmaruj
masłem. Jeśli używasz tortownicy z odpinaną obręczą, ustaw ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (podczas pieczenia część karmelu może zacząć wyciekać).
Jabłka umyj, obierz i pokrój w ósemki. Ułóż je ciasno na dnie formy.Przygotuj karmel.
Wodę oraz
sok z cytryny umieść w niedużym rondelku. Wsyp
cukier i dodaj
masło. Zagotuj. Gotuj przez około 6 minut, do momentu, gdy nabierze pięknego złocistego koloru. Od czasu do czasu możesz przetrzeć brzeg rondla pędzelkiem zwilżonym
wodą (dzięki temu nie skrystalizuje się na nich
cukier, który może się przypalić).Gdy karmel będzie gotowy, zalej nim
jabłka. Formę odstaw na bok i zajmij się przygotowaniem ciasta.Ubij
masło z
cukrami na jasną, puszystą masę. Dodaj
żółtka,
wanilię oraz
śmietanę i zmiksuj dokładnie.Przesiej do misy miksera
mąkę,
proszek do pieczenia,
cynamon oraz
sól i zmiksuj.W oddzielnej misce ubij pianę z
białek i wmieszaj ją delikatnie do ciasta w dwóch turach.Ciasto wyłóż na zalane karmelem
jabłka i wyrównaj.Piecz w temperaturze 175°C przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu pozostaw w formie na 30 minut, po czym oddziel delikatnie brzegi ciasta, przykryj formę talerzem i odwróć, by ciasto wypadło na talerz.Przechowuj szczelnie przykryte.Smacznego :)