ßßß
Nie mogłam przejść obojętnie obok wiaderka gruszek od babci. No nie mogłam, łypały na mnie i aż się prosiły żeby je przerobić na ciasto. A że mam słabą silną wolę to uległam. Pogłowiłam się chwilę i stworzyłam przepis. Udało się idealnie, wyszło z tego najlepsze domowe ciasto z gruszkami. Oczywiście Łasuch nie dał mu ostygnąć i zażyczył sobie kawałek jeszcze ciepłego.Składniki (26 cm) na ciasto:35 dag mąki10 dag cukru10 dag masła1 łyżka smalcu1 łyżka kwaśnej śmietany1 jajko2 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, wylepić dno tortownicy. Podpiec w 170*C przez około 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. na nadzienie:4 duże gruszki1 opakowanie budyniu waniliowego2 łyżki cukru1,5 szklanki wody1 łyżka soku z cytrynyGruszki obrać i pokroić w kostkę. Zalać połową wody, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Gotować kilka minut aby zmiękły, ale się nie rozgotowały. Budyń rozrobić w połowie wody, wlać do gruszek, zagotować. Wyłożyć na podpieczony spód. na wierzch:2 białka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki kokosuszczypta soliBiałka ubić z solą i cukrem, dodać kokos. Wyłożyć na budyń. Piec jeszcze około 30 minut w 160*C.