Wykonanie

Nie mogłam przejść obojętnie obok wiaderka
gruszek od babci. No nie mogłam, łypały na mnie i aż się prosiły żeby je przerobić na ciasto. A że mam słabą silną wolę to uległam. Pogłowiłam się chwilę i stworzyłam przepis. Udało się idealnie, wyszło z tego najlepsze domowe ciasto z
gruszkami. Oczywiście Łasuch nie dał mu ostygnąć i zażyczył sobie kawałek jeszcze ciepłego.Składniki (26 cm) na ciasto:35 dag
mąki10 dag
cukru10 dag
masła1 łyżka
smalcu1 łyżka kwaśnej
śmietany1
jajko2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, wylepić dno tortownicy. Podpiec w 170*C przez około 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. na nadzienie:4 duże
gruszki1 opakowanie budyniu
waniliowego2 łyżki
cukru1,5 szklanki
wody1 łyżka
soku z cytrynyGruszki obrać i pokroić w kostkę. Zalać połową
wody, zasypać
cukrem i dodać
sok z cytryny. Gotować kilka minut aby zmiękły, ale się nie rozgotowały.
Budyń rozrobić w połowie
wody, wlać do
gruszek, zagotować. Wyłożyć na podpieczony spód. na wierzch:2
białka1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
kokosuszczypta
soliBiałka ubić z
solą i
cukrem, dodać
kokos. Wyłożyć na
budyń. Piec jeszcze około 30 minut w 160*C.