Wykonanie
Uff, jak gorąco... Na panujące upały nie ma nic lepszego, niż orzeźwiający deser. Zdecydowałam się na prostą Tarte au citron, którą wzbogaciłam
miętą i odrobiną
bezy (dla dodania
słodyczy).
Mięta w kruchym spodzie jest źródłem niesamowitego i niepowtarzalnego aromatu.
Tarta ta nie wymaga zbyt wielu pracy i umiejętności. Jednocześnie zachwyca smakiem i aromatem. Spróbuj!
S K Ł A D N I K I :Ciasto (blacha o śr. ok. 30 cm):3 szklanki
mąki5 łyżek
cukru3
żółtka150 g
masła3 łyżki zimnej
wodyszczypta
solipół szklanki posiekanych liści
mięty cytrynowej (pieprzowa też może być)Masa:200 ml
soku z cytryny4
jajka i 2
żółtka200 ml
śmietany 30%2 łyżki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia120 g
cukruBeza:4
białkaszczypta coli230 g
cukruP R Z Y G O T O W A N I E :1. Przygotuj ciasto:
mąkę,
cukier i
masło dokładnie wymieszaj (posiekaj), zrób dołeczek, w którym umieść
żółtko,
wodę i
sól. Ciasto dokładnie zagnieć, dodaj
miętę i znowu dokładnie zagnieć. Blachę posmaruj
masłem, ułóż w niej ciasto, nakłuj gęsto widelcem, oprósz
mąką i włóż do lodówki na 30 min.2. Po tym czasie przykryj ciasto papierem do pieczenia. W celu uniknięcia "brzuchów" na papier wysyp ok. 2 szklanki fasoli/grochu i delikatnie dognieć ciasto. Całość (
grochu nie ściągamy) włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C z termoobiegiem na 15 minut.
3. Przygotuj masę:
cukier rozpuść w
soku cytrynowym, dodaj
śmietanę i całość zmiksuj. Cały czas miksując, ostrożnie dodawaj
śmietanę, następnie
jajka i
żółtka (po jednym). Pamiętaj o nieprzerwanym miksowaniu! Na sam koniec dorzuć
mąkę i
proszek do pieczenia, miksuj jeszcze przez kilka minut. Nie przestrasz się, jeżeli masa będzie "wodnista" ;) Na pewno zetnie się pod wpływem temperatury.4. Gdy minie czas określony w punkcie 2, wyjmij ciasto z piekarnika, ostrożnie wlej masę i piecz jeszcze przez 18 minut w temp. 190 st. C (grzanie góra-dół).
5. Przygotuj
bezę: ubij
białka z
solą, następnie dodawaj
cukier (po jednej łyżce). Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia
cukru.6. Gdy minie czas z punktu 4, wyjmij ciasto z piekarnika i ostrożnie przełóż na nie masę
bezową. Piecz przez ok. godzinę w temp. 140 st. C (termoobieg).
7. Gdy
beza stanie się chrupka, złocista i popękana, wyjmij placek z piekarnika i oprósz startą
skórką z cytryny.
bon appétit!