Wykonanie

Przepyszne babeczki z mocno
cytrynowym kremem w brzuszku i słodką
bezą na wierzchu. Zachwycą amatorów kwaśnych smaków. Pracochłonne, ale warte grzechu. Ten krem
cytrynowy to jedna z moich ulubionych wersji Lemon
Curd, a Lemon
Curd to jeden z moich ulubionych kremów, bo właśnie ja należę do fanów wszystkiego co kwaśne.Przepis na babeczki, jak i na krem
cytrynowy pochodzi od Marthy Stuart .Składniki na 12 babeczek:1 i 1/2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliok. 113 g
masła (w temperaturze pokojowej)220 g
cukru2 duże
jajka (w temperaturze pokojowej)skórka starta z 1,5
cytryny1 łyżka świeżo wyciśniętego
soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/2 szklanki
maślankiPiekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 ° C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.W średniej misce połączyć
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia.Mikserem na najwyższych obrotach utrzeć
masło,
cukier i
skórkę cytrynową puszystą masę. Wbijać
jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z
wanilii. W małej miseczne wymieszać
maślankę i
sok z cytryny. W
trzech turach dodawać
mąkę na przemian z dwiema porcjami
maślanki. Miksować na średnich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą (nie za długo).Gotową masę rozdzielić równomiernie pomiędzy papilotki, napełniając do 3/4 wysokości. Piec około 22-25 minut, aż babeczki się zezłocą.Krem
cytrynowy (Lemon
Curd):4 duże
żółtkaskórka starta z 1
cytryny (po uprzednim wyparzeniu)sok wyciśnięty z 1,5
cytryny1/2 szklanki
cukrumała szczypta
soli70 g zimnego
masła (pokrojonego na kawałki)Opis wykonania dostępny tutaj .
Beza:3/4 szklanki + 1 łyżka
cukru1/3 szklanki
wody1 łyżka
suropu kukurydzianego (można pominąć)4 duże
białka (w temperaturze pokojowej)W garnku o grubym dnie umieścić 3/4 szklanki
cukru,
wodę i
syrop kukurydziany. Doprowadzić do zagotowania. Włączyć nastawiony na 7 minut stoper i gotować miksturę dokładnie przez ten czas, na średnim ogniu.W tym czasie zacząć ubijać
białka, na średnich obrotach, dodając pozostałą łyżkę
cukru, aż piana stanie się sztywna. Gotowy
syrop zdjąć z ognia i powoli, po ściance misy miksera, wlewać do ubijanych na średnich obrotach
białek. Zwiększyć obroty miksera i ubijać masę do momentu, aż całkiem wystygnie (ok. 7 minut). Użyć natychmiast.Składanie babeczek:Za pomocą małego noża w każdej babeczce wyciąć otwór. Napełnić kremem
cytrynowym. Na wierzch każdej babeczki nakładać porcję
bezy. Łyżeczką uformować ciekawe esy-foresy (według fantazji). Używając kuchennego palnika (ja taki kupiłam kiedyś w E.Leclercu za grosze) opiec wierzch każdej babeczki, aż uzyska delikatny złoty kolor, uważając by nie podpalić papilotki.Życzę smacznego!
