Wykonanie
Co takiego niezwykłego jest w tej niepozornej, słodkiej kanapce? Krem parfait, puszysty krem, który można zamrozić i zjeść jako
lody, lub podać delikatnie schłodzony jako deser o temperaturze pokojowej. To wyjątkowy przysmak, który skrywa się
między dwoma
płatkami chrupiącego ciasta ptysiowego.

Składniki:ciasto ptysiowe:125 ml
wody60 g
masła1/2 szkl
mąki3
jajkaszczypta
solikrem:125ml
wody75g
cukru2
białka300 ml słodkiej
śmietany1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z
waniliipolewa czekoladowaPrzygotowanie:
Wodę zagotować z
masłem i
solą, zdjąć z palnika i dodać
mąkę. Wymieszać, powstanie gęste ciasto. Na niewielkim ogniu podgrzewać masę stale mieszając przez kilka minut, aż stanie się szklista i zacznie odchodzić od łyżki. Ciasto powinno przestać pachnieć surową
mąką.Odstawić do wystudzenia a następnie wbić jedno
jajko, wymieszać, aby nie było grudek (najłatwiej mikserem) i dodawać kolejno pozostałe
jajka.Piekarnik nagrzać do 220 C.Przygotować na blaszce pergamin. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i formować
ciastka na formie do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec ok 7 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 7 minut. Po tym czasie znów obniżyć temperaturę o 20 C, do 180 C i piec do zarumienienia
ciastek (ok 5-7 minut).Wystudzić.Aby przygotować krem, należy wsypać do garnka
cukier, zalać
wodą i gotować przez kilkanaście minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, nie pozwalając aby
syrop ściemniał. Jak zacznie robić się gęściejszy (nie powinien być gęsty, powinien jedynie przestać
mieć konsystencję rzadką jak
woda) należy zdjąć garnek z palnika.
Białka ubić na sztywno, następnie wlewać cieniutkim strumieniem
syrop, stale ubijając, aż powstanie puszysta masa.
Śmietanę ubić, dodać ekstrakt lub pastę i delikatnie wymieszać. Połączyć łyżką ze
śmietaną, trzeba zrobić to bardzo dokładnie ale i delikatnie, żeby krem nie opadł. Przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.
Ciastka ptysiowe przekroić na pół. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i kłaść w środku
ciastka.Można je już podawać, można także delikatnie okryć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 2 godziny.Zamrożone ptysie udekorować chłodną
polewą czekoladową.Smacznego :)