Ciasto bez jajek, jajka zastąpiły nam banany a zamiast mleka użyłam zwykłej wody. Zamiast cukru trzcinowego możemy ze spokojem użyć dowolnego, naturalnego słodzika. Ciasto jest niesamowicie wilgotne, pachnące przyprawami, zdrowe i na pewno świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie.Składniki:2 dojrzałe bananysok z 1/4 cytryny220 g cukru trzcinowego250 ml oleju300 ml wody350 g startej na dużych oczkach marchewki340 g mąki z pełnego przemiału typ. 18502 łyżeczki sody2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki mielonego imbiru1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki kardamonuTortownica 24 cm, wyłożona pergaminemW misce rozgnieć banany i skropsokiem z cytryny. Dodaj cukier, olej i wodę. Porządnie wymieszaj albo zmiksuj. Dołóż marchewkę i wymieszaj.W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek i przyprawy korzenne. Suche składniki wsyp do mokrych, połącz i przelej do foremki. Piecz do suchego patyczka w 180*C (dolna grzałka i termoobieg) około 45 minut.