ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowo-bananowe z mąki z pełnego przemiału

Ciasto marchewkowo-bananowe z mąki z pełnego przemiału

nazwa

Wykonanie

Ciasto bez jajek, jajka zastąpiły nam banany a zamiast mleka użyłam zwykłej wody. Zamiast cukru trzcinowego możemy ze spokojem użyć dowolnego, naturalnego słodzika. Ciasto jest niesamowicie wilgotne, pachnące przyprawami, zdrowe i na pewno świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie.
Składniki:
2 dojrzałe banany
sok z 1/4 cytryny
220 g cukru trzcinowego
250 ml oleju
300 ml wody
350 g startej na dużych oczkach marchewki
340 g mąki z pełnego przemiału typ. 1850
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki kardamonu
Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem
W misce rozgnieć banany i skrop sokiem z cytryny. Dodaj cukier, olej i wodę. Porządnie wymieszaj albo zmiksuj. Dołóż marchewkę i wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek i przyprawy korzenne. Suche składniki wsyp do mokrych, połącz i przelej do foremki. Piecz do suchego patyczka w 180*C (dolna grzałka i termoobieg) około 45 minut.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/09/ciasto-marchewkowo-bananowe-z-maki-z.html