ßßß

marchewkowo-bananowy placek (gryczano-kukurydziany) z maca, cynamonem, imbirem i kardamonem podany z musem migdałowym oraz syropem daktylowymcarrot-banana pancake (with buckwheat and corn flour) with maca, cinnamon, ginger and cardamon served with almond mousse and date syrupSkładniki:1/2 szklanki mąki (gryczana oraz kukurydziana 1:1)
1/2 łyżeczki cynamonu (tu: Cejloński)szczypta imbiru i kardamonu1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)1/3 łyżeczki sody oczyszczonejłyżeczka proszku z korzenia macamarchew, starta na tarce o drobnych oczkachbardzo dojrzały, średniej wielkości bananmleko roślinne (tu: sojowe) – ok. 1/2 szkl.Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodać startą marchew oraz rozgniecionego banana. Dokładnie wymieszać i dolać mleko sojowe do uzyskania gęstej konsystencji ciasta, dającej się rozprowadzić na patelni. Smażyć jeden duży placek lub kilka małych, na suchej lub wysmarowanej olejem kokosowym patelni. Duży nieco dłużej ok. 5-10 min., najlepiej pod przykryciem. Gdy są problemy z przewracaniem (nie miałam) – przełożyć najpierw na talerz, a potem drugą stroną na patelnię. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Wczoraj rano dotarła do mnie taka dawka endorfin (nie tylko po śniadaniu ;D), że potem już cały dzień był pełen samych pozytywów! Będę mogła w najbliższym czasie spełnić jedno z swoich marzeń, więc uśmiech z twarzy nawet nie śmie schodzićUdanego piątku!