Wykonanie
Na piątek – placek, wyciągam patelnię i smażę, niczym w sobotę. Na pierwszy rzut oka nie wygląda niepozornie, a tak naprawdę jest gruby oraz puszysty i do tego pełen zdrowia. Naturalnie słodki – z dojrzałym
bananem oraz marchwią . Intensywnie
cynamonowy z dodatkiem
imbiru oraz
kardamonu . Bez glutenu, z
mąki gryczanej jak i kukurydzianej, plus maca dodająca jeszcze więcej energii. Podany z obłędnym musem
migdałowym i słodkim
syropem daktylowym . Po takim śniadaniu spokojnie
mogę spędzić z uśmiechem resztę dnia
marchewkowo-
bananowy placek (gryczano-kukurydziany) z maca,
cynamonem,
imbirem i
kardamonem podany z musem
migdałowym oraz
syropem daktylowymcarrot-
banana pancake (with buckwheat and corn
flour) with maca, cinnamon, ginger and
cardamon served with almond mousse and date
syrupSkładniki:1/2 szklanki
mąki (gryczana oraz kukurydziana 1:1)
1/2 łyżeczki
cynamonu (tu: Cejloński)szczypta
imbiru i
kardamonu1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejłyżeczka proszku z korzenia maca
marchew, starta na tarce o drobnych oczkachbardzo dojrzały, średniej wielkości
bananmleko roślinne (tu:
sojowe) – ok. 1/2 szkl.Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodać startą
marchew oraz rozgniecionego
banana. Dokładnie wymieszać i dolać
mleko sojowe do uzyskania gęstej konsystencji ciasta, dającej się rozprowadzić na patelni. Smażyć jeden duży placek lub kilka małych, na suchej lub wysmarowanej
olejem kokosowym patelni. Duży nieco dłużej ok. 5-10 min., najlepiej pod przykryciem. Gdy są problemy z przewracaniem (nie miałam) – przełożyć najpierw na talerz, a
potem drugą stroną na patelnię. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Wczoraj rano dotarła do mnie taka dawka endorfin (nie tylko po śniadaniu ;D), że
potem już cały dzień był pełen samych pozytywów!
Będę mogła w najbliższym czasie spełnić jedno z swoich marzeń, więc uśmiech z twarzy nawet nie śmie schodzićUdanego piątku!