Wykonanie
Ciasto jest przepyszne, nie za słodkie. Można je polać lukrem
pomarańczowym (sok z
pomarańczy +
cukier puder). My podajemy je posypane
płatkami migdałowymi z musem z
pomarańczy.
Składniki na ciasto:4
marchewki1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej żytniej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu0,5 łyżeczki
imbiru w proszku0,25 łyżeczki
gałki muszkatołowej0,75 (3/4)szklanki
oleju roślinnego3 duże
jaja1 szklanka
cukru trzcinowego1 torebka
cukru wanilinowegogarść
płatków migdałowychSkładniki na mus:1
pomarańcza0,5 łyżeczki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
płatków migdałowychPrzygotowanie:1.
Marchew ucieramy na tarce w dużymi oczkami
2. Następnie mieszamy ze
sobą suche składniki:
mąka,
proszek do pieczenia,
soda,
sól,
cynamon,
imbir,
gałka muszkatołowa.
3. W oddzielnej misce mieszamy łyżką
olej,
jajka,
cukier,
marchew,
cukier wanilinowy.
4. Następnie dodajemy mieszankę
mąki z
przyprawami i wszytko mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej masy.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy
płatkami migdałowymi i pieczemy 30 - 40 min. Należy sprawdzać ciasto wkładając w środek długą, drewnianą wykałaczką. Ciasto jest upieczone w momencie kiedy po wyjęciu wykałaczki jest ona czysta i nie obklejona
ciastem.
Przygotowanie musu z
pomarańczy:1. Miksujemy obraną
pomarańczę z
cukrem i
płatkami migdałowymi na gładką masę.
Ciasto podajemy z musem
SMACZNEGO!!