ßßß
Wiosenna tarta z młoda botwinką, szparagami i przepysznym kozim serem. Kozi ser fantastycznie pasuje do tart i smakowo współgra z młodymi warzywami. Kozi ser inaczej smakuje jak jest świeży a inaczej jak jest dodatkiem do tart, zapiekanek itp. Nie jest taki intensywny w smaku i zapachu. Tarta jest bardzo chrupiąca i przyjemna w smaku. Polecam!Składniki:Spód:140g zimnego masła230g mąki krupczatki1 jajko1/2 łyżeczki soliNadzienie:pęczek zielonych szparagówsame łodyżki z małego pęczka botwinki300 g jogurtu greckiego3 jajkakawałek pora około 25g100 g sera koziegosól i pieprzForemka do tarty 28 cmSpód: Na blat wysyp mąkę, dodaj pokrojone masło i przemieszaj składniki nożem. Dołóż pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Przełóż na natłuszczoną foremkę, dociśnij do dna i boków formy. Włóż do lodówki na 30 minut.Ciasto przykryj pergaminem i wysyp obciążenie w postaci np. grochu, ryżu, orzechów, fasoli itp. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180C* na początek na 15 minut, potem wymnij obciążenie i włóż jeszcze na 10 minut.Nadzienie: Odetnij twarde końce szparagów i wyrzuć. Odetnij główki szparagów a resztę pokrój na niewielkie kawałki. Łodygi botwinki drobno pokrój. Pora zalej wrzątkiem a następnie poszatkuj. Jogurt wymieszaj z jajkami i 80g koziego sera. Dodaj szparagi (oprócz główek), por, botwinkę i porządnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wylej nadzienie na podpieczony spód, na wierzchu ułóż główki szparagów i posyp pokruszonym serem. Włóż do piekarnika na 25 minut.