Wykonanie

Wiosenna
tarta z
młoda botwinką,
szparagami i przepysznym
kozim serem.
Kozi ser fantastycznie pasuje do tart i
smakowo współgra z młodymi warzywami.
Kozi ser inaczej smakuje jak jest świeży a inaczej jak jest dodatkiem do tart, zapiekanek itp. Nie jest taki intensywny w smaku i zapachu.
Tarta jest bardzo chrupiąca i przyjemna w smaku. Polecam!Składniki:Spód:140g zimnego
masła230g
mąki krupczatki1
jajko1/2 łyżeczki
soliNadzienie:pęczek
zielonych szparagówsame łodyżki z małego pęczka
botwinki300 g
jogurtu greckiego3
jajkakawałek
pora około 25g100 g
sera koziegosól i
pieprzForemka do tarty 28 cmSpód: Na blat wysyp
mąkę, dodaj pokrojone
masło i przemieszaj składniki nożem. Dołóż pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne. Ciasto rozwałkuj
między dwoma arkuszami pergaminu. Przełóż na natłuszczoną foremkę, dociśnij do dna i
boków formy. Włóż do lodówki na 30 minut.Ciasto przykryj pergaminem i wysyp obciążenie w postaci np.
grochu,
ryżu,
orzechów,
fasoli itp. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180C* na początek na 15 minut,
potem wymnij obciążenie i włóż jeszcze na 10 minut.Nadzienie: Odetnij twarde końce
szparagów i wyrzuć. Odetnij główki
szparagów a resztę pokrój na niewielkie kawałki. Łodygi
botwinki drobno pokrój.
Pora zalej wrzątkiem a następnie poszatkuj.
Jogurt wymieszaj z
jajkami i 80g
koziego sera. Dodaj
szparagi (oprócz główek),
por,
botwinkę i porządnie wymieszaj. Na koniec dopraw
solą i
pieprzem. Wylej nadzienie na podpieczony spód, na wierzchu ułóż główki
szparagów i posyp pokruszonym
serem. Włóż do piekarnika na 25 minut.