ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z rybą i szpinakiem

Zapiekanka z rybą i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Puree:
1 kg mączystych ziemniaków (np.mila, bryza, gala, wawrzyn)
100 ml mleka
100 g sera cheddar
Szpinak:
450 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sól i pieprz
Ryba:
około 500 g ulubionej ryby np. łosoś, mintaj, dorsz, miruna
sól i pieprz
Zalewa:
3 jajka
70 g cheddara
sól i pieprz
180 g kwaśnej śmietany 18%
foremka do zapiekania
Ziemniaki: Gotujemy tradycyjnie do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy mleko i starty na drobnych oczkach ser, rozgniatamy do gładkiego puree.
Szpinak: Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy szpinak, i od czasu do czasu mieszając go rozmnażamy.Dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy i jeszcze chwilę podsmażamy do odparowania wody.
Ryba: Jeśli używamy ryby mrożonej to powinniśmy ja wcześniej rozmrozić. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy jeden oprószamy solą i pieprzem.
Zalewa: Rozkłócamy jajka, dodajemy starty na drobnych oczkach ser, śmietanę, doprawiamy sola i pieprzem.
Zapiekankę układamy warstwowo najpierw: połowa szpinaku, kawałki ryby, które zalewamy częścią zalewy, szpinak, puree ziemniaczane a na koniec pozostała zalewa. Foremkę przykrywamy przykrywką a jeśli nie mamy to folią aluminiową. Do piekarnika na 40 minut pieczemy w 200*C. Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy przykrycie ażeby nam się wierzch ładnie zarumienił.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/01/zapiekanka-z-ryba-i-szpinakiem.html