Wykonanie

Składniki:Puree:1 kg mączystych
ziemniaków (np.mila, bryza, gala, wawrzyn)100 ml
mleka100 g
sera cheddarSzpinak:450 g
mrożonego szpinaku3 ząbki
czosnku1 łyżka
masła2 łyżki
olejusól i
pieprzRyba:około 500 g ulubionej
ryby np.
łosoś,
mintaj,
dorsz, miruna
sól i
pieprzZalewa:3
jajka70 g
cheddarasól i
pieprz180 g kwaśnej
śmietany 18%foremka do zapiekania
Ziemniaki: Gotujemy tradycyjnie do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy
mleko i starty na drobnych oczkach
ser, rozgniatamy do gładkiego puree.
Szpinak: Na patelni rozgrzewamy
olej i
masło, wrzucamy
szpinak, i od czasu do czasu mieszając go rozmnażamy.Dodajemy drobno pokrojony
czosnek, przyprawiamy i jeszcze chwilę podsmażamy do odparowania
wody.
Ryba: Jeśli używamy
ryby mrożonej to powinniśmy ja wcześniej rozmrozić. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy jeden oprószamy
solą i
pieprzem.Zalewa: Rozkłócamy
jajka, dodajemy starty na drobnych oczkach
ser,
śmietanę, doprawiamy
sola i
pieprzem.Zapiekankę układamy warstwowo najpierw: połowa
szpinaku, kawałki
ryby, które zalewamy częścią zalewy,
szpinak, puree ziemniaczane a na koniec pozostała zalewa. Foremkę przykrywamy przykrywką a jeśli nie mamy to folią aluminiową. Do piekarnika na 40 minut pieczemy w 200*C. Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy przykrycie ażeby nam się wierzch ładnie zarumienił.