Wykonanie

Jedna z moich ulubionych wytrawnych przekąsek. Ostry smak
wędzonej ryby przełamany delikatnością
serka, a całość otulona smaczną warstwą
szpinakową. Całość bardzo ciekawa wizualnie (oczywiście to też zależy od umiejętności manualnych). Aha... do zobaczenia za 3 tygodnie.500 g
mrożonego szpinaku z liściach4
jajkastarta
gałka muszkatołowasól,
pieprz2 ząbki polskiego
czosnku20 g
masła2 łyżki
olejuNadzienie:2 opakowania
serka Almette, Ostrowia albo innego podobnegowędzone brzuchy
łososia (ok. 30 dag) albo 10 plastrów
łososiaWykonanie:
Szpinak (nie trzeba go rozmrażać) podsmażyć na patelni - na mieszance
maśle i
oleju, aż do odparowania płynu. Posolić, popieprzyć, dodać wyciśnięty przez praskę
czosnek i startą
gałkę muszkatołową. Połączyć z rozkłóconymi widelcem
żółtkami.
Białka ubić na sztywno, delikatnie, ale dokładnie połączyć za pomocą łyżki z masą
szpinakową (
białka wmieszać w masę, nie odwrotnie).Piec w 220 stopniach C przez około 12-15 minut, na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie także natłuszczonej). Ilość masy wystarcza na
pokrycie prawie całej blachy. Kształt nadawałam szpatulką - by mniej więcej upiekł się prostokąt - wyrównując masę, by była wszędzie jednakowej grubości.Gdy przestygnie przełożyć na blat - odwrócić tak, by papier do pieczenia był na górze. Zdjąć papier do pieczenia i na tej - ciemniejszej stronie, nakładać farsz: najpierw rozsmarować
serek almette,
potem rozłożyć
łososia. Roladę zwinąć dość ciasno - wzdłuż krótszego
boku. Owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin. Kroić bardzo
ostrym nożem.

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb