Wykonanie
Tarta z
łososiem i
szpinakiem, to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Świetnie sprawdzi się także na świątecznym/noworocznym/urodzinowym przyjęciu. Zaletą jest niewątpliwie to, że większość czynności możemy wykonać wcześniej - zrobić nawet kilka dni wcześniej ciasto, dzień wcześniej ugotować
rybę, pourywać łodyżki ze
szpinaku...a nawet jeśli chcemy to możemy upiec tartę wcześniej i tylko odgrzać, bo smakuje doskonale nawet następnego dni (mnie nawet taka smakowała bardziej). Oczywiście możemy dodać inną
rybę, jednak
łosoś ma dość mocny i charakterystyczny smak, więc nie ginie w reszcie składników. Nie przejmujcie się długością opisu, przygotowanie nie jest trudne. Smacznego!/forma krągła o średnicy 26cm; przepis własny/Ciasto150 g
mąki pszennej50 g
maki kukurydzianej (można zastąpić pszenną, ale lepsze ciasto jest z kukurydzianą)szczypta
soli100 g zimnego
masła1
jajko1 łyżeczka
soku z cytryny2 łyżki zimnej
wodyPrzygotowujemy ciasto:
mąkę i
sól mieszamy. Dodajemy
masło i kroimy nożem na mniejsze kawałeczki, tak by
masło lekko się połączyło z
mąką. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (można przechowywać w lodówce kilka dni).Następnie wykładamy ciasto z lodówki, lekko rozpłaszczamy (lub rozwałkowujemy) i wkładamy na blaszkę o średnicy 26cm (forma do tarty/ tortownica /można zamienić na prostokątną, wylepiamy wyżej brzegi ciasta na wysokość o 1 , 5 cm).Ciasto nakłuwamy równomiernie w wielu miejscach widelcem. Pieczemy w 200°C przez ok. 12 minut. Wykładamy ciasto z piekarnika.Farsz/1 szklanka=250ml/400-500 g filetów z
łososia (
ryba ma być bez skóry, bez ości)400 g
szpinaku (u mnie świeży, można zastąpić mrożonym)1,5 szklanki
mleka*2
jaja180 g
śmietany 18%tarty na grubych oczkach
żółty ser - u mnie 1,5 dużego plastra (ilość wg uznania, tyle by pokryło wierzch tarty)
sól,
pieprz (można dać czarny, kolorowy,
ziołowy)
czosnek - u mnie bardzo duży ząbek (można zastąpić 2 szt mniejszych ząbków)
olej do smażenia

Do garnka wlewamy
mleko, dodajemy trochę
pieprzu, wkładamy
łososia i gotujemy.*
Łososia możemy upiec też na parze lub smażyć na patelni grillowej /upiec w piekarniku zawiniętego w folię.
Szpinak płuczemy w wodzie, urywamy łodyżki (zostawiamy same liście). Rozgrzewamy na patelni trochę
oleju, wrzucamy na niego połowę
czosnku drobno pokrojonego. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy połowę
szpinaku. Smażymy aż liście zmiękną, wykładamy na miseczkę. Wkładamy drugą połowę
szpinaku. Postępujemy w ten sam sposób.
Szpinak doprawiamy dolą i
pieprzem.*jeśli mamy zamrożony
szpinak, to smażymy go na patelni z dodat kiem
czosnku.Mieszamy w miseczce
śmietanę z pokrojonym drobno
czosnkiem,
solą,
pieprzem (
śmietana powinna być dość czujnie przyprawiona, bo po dodaniu reszty składników ostrość się zmniejszy). Dodajemy
jajka, mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy odciśnięty z soku
szpinak Mieszamy. Dodajemy
rybę podzieloną na kawałki. Mieszamy. Wlewamy wszystko na podpieczony spód. Posypujemy równomiernie tartym
żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy ok 20 minut (wierzch ma być ścięty,
ser stopiony, gdy poruszymy blaszką, to farsz się nie rusza).Podajemy na gorąco. Jeśli chcemy przechować w lodówce, to wystarczy przykryć ostudzoną tartę folią spożywczą, a na następny dzień podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku.