Wykonanie
Placek lotaryński - quiche lorraine, to sztandarowe, tradycyjne danie pochodzące z Lotaryngii. Nawet jeśli wydaje Wam się, że nie przepadacie którymś z tych składników, to na prawdę warto spróbować tej tarty. Łatwa w przygotowaniu i pyszna. Zdecydowanie najlepsza lekko ciepła, ale można też zabrać do pracy na drugie śniadanie i zjeść zimną. Super zamiennik pizzy. Skorzystałam z przepisu Dupci, przepis na ciasto z książki "KitchenAid. Wielka księga przepisów" z moimi zmianami./ forma okrągła o średnicy 26cm/Ciasto150 g
mąki pszennej50 g
maki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)szczypta
soli100 g zimnego
masła1
jajko1 łyżeczka
soku z cytryny2 łyżki zimnej
wodyPrzygotowujemy ciasto:
mąkę i
sól mieszamy. Dodajemy
masło i kroimy nożem na mniejsze kawałeczki, tak by
masło lekko się połączyło z
mąką. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (maksymalnie można zostawić do następnego dnia).Następnie wykładamy ciasto z lodówki, lekko rozpłaszczamy (lub rozwałkowujemy) i wkładamy na blaszkę o średnicy 26cm (forma do tarty/ tortownica /można zamienić na prostokątną, wylepiamy wyżej brzegi ciasta na wysokość o 1 , 5 cm).Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na środku układamy papier do pieczenia i wysypujemy
fasolę lub
groch, żeby obciążyć ciasto (jeśli nie mamy to możemy zrezygnować;
fasola zapobiega wybrzuszeniu ciasta). Pieczemy w 200°C przez 10 minut, następnie ściągamy
fasolę i papie i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Wykładamy ciasto z piekarnika.Farsz1
por (biała część)2-3 łyżki
oleju lub
masłook. 230 g
boczku wędzonego - u mnie waga przed pozbyciem się chrząstek itp.2
jajka180 g
śmietany 18%0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
pieprzu - u mnie więcej - dałam ok. 0,5 łyżeczki
kolorowego pieprzu, szczyptę czarnego i szczyptę
ziołowego1 łyżka
ziół prowansalskich30 g
sera żółtego, najlepiej wyraźnego w smakuBiałą część
pora kroimy na kawałeczki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy
pora aż zmięknie. Ściągamy z patelni.W tym czasie myjemy
boczek. Pozbywamy się twardych części, chrząstek itp. Kroimy
boczek na małe kawałki. Podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni.Do miski z
porem dodajemy usmażony
boczek,
śmietanę,
sól,
pieprz,
zioła. Mieszamy i próbujemy czy mieszanina jest wystarczająco doprawiona. Kluczem jest to, że
tarta powinna być dobrze doprawiona i uwzględniamy o, że dodając
jajka jeszcze lekko złagodzimy smak. W razie potrzeby dodajemy więc
pieprzu i
soli. Następnie dodajemy
jajka i mieszamy do połączenia składników. Wlewamy mieszaninę na upieczone ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ścieramy na dużych oczkach tarki
żółty ser i posypujemy tartę.Zapiekamy tartę w 200°C przez ok. 15-20 minut, aż zobaczymy, że wierzch nam się zarumieni, a nadzienie będzie ścięte.Podajemy na ciepło lub na zimno.