ßßß Cookit - przepis na Tarta lotaryńska

Tarta lotaryńska

nazwa

Wykonanie

Placek lotaryński - quiche lorraine, to sztandarowe, tradycyjne danie pochodzące z Lotaryngii. Nawet jeśli wydaje Wam się, że nie przepadacie którymś z tych składników, to na prawdę warto spróbować tej tarty. Łatwa w przygotowaniu i pyszna. Zdecydowanie najlepsza lekko ciepła, ale można też zabrać do pracy na drugie śniadanie i zjeść zimną. Super zamiennik pizzy. Skorzystałam z przepisu Dupci, przepis na ciasto z książki "KitchenAid. Wielka księga przepisów" z moimi zmianami.
/ forma okrągła o średnicy 26cm/
Ciasto
150 g mąki pszennej
50 g maki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)
szczypta soli
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki zimnej wody
Przygotowujemy ciasto: mąkę i sól mieszamy. Dodajemy masło i kroimy nożem na mniejsze kawałeczki, tak by masło lekko się połączyło z mąką. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (maksymalnie można zostawić do następnego dnia).
Następnie wykładamy ciasto z lodówki, lekko rozpłaszczamy (lub rozwałkowujemy) i wkładamy na blaszkę o średnicy 26cm (forma do tarty/ tortownica /można zamienić na prostokątną, wylepiamy wyżej brzegi ciasta na wysokość o 1 , 5 cm).
Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na środku układamy papier do pieczenia i wysypujemy fasolę lub groch, żeby obciążyć ciasto (jeśli nie mamy to możemy zrezygnować; fasola zapobiega wybrzuszeniu ciasta). Pieczemy w 200°C przez 10 minut, następnie ściągamy fasolę i papie i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Wykładamy ciasto z piekarnika.
Farsz
1 por (biała część)
2-3 łyżki oleju lub masło
ok. 230 g boczku wędzonego - u mnie waga przed pozbyciem się chrząstek itp.
2 jajka
180 g śmietany 18%
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu - u mnie więcej - dałam ok. 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu, szczyptę czarnego i szczyptę ziołowego
1 łyżka ziół prowansalskich
30 g sera żółtego, najlepiej wyraźnego w smaku
Białą część pora kroimy na kawałeczki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy pora aż zmięknie. Ściągamy z patelni.
W tym czasie myjemy boczek. Pozbywamy się twardych części, chrząstek itp. Kroimy boczek na małe kawałki. Podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni.
Do miski z porem dodajemy usmażony boczek, śmietanę, sól, pieprz, zioła. Mieszamy i próbujemy czy mieszanina jest wystarczająco doprawiona. Kluczem jest to, że tarta powinna być dobrze doprawiona i uwzględniamy o, że dodając jajka jeszcze lekko złagodzimy smak. W razie potrzeby dodajemy więc pieprzu i soli. Następnie dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników. Wlewamy mieszaninę na upieczone ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ścieramy na dużych oczkach tarki żółty ser i posypujemy tartę.
Zapiekamy tartę w 200°C przez ok. 15-20 minut, aż zobaczymy, że wierzch nam się zarumieni, a nadzienie będzie ścięte.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/06/Pyszna-tarta-lotarynska-Quiche-Lorraine-Francja.html