Wykonanie

Jak dla mnie genialny sernik! Czasami uda mi się wymyślić fantastyczny przepis :D Jeśli chodzi o spód nie chciałam robić kruchego ciasta bo jest troszeczkę za twarde, ani też z niego zrezygnować dlatego postanowiłam, że bazą będzie przepis na brownie, które jest po prostu wilgotne. Masa serowa nie jest zbita tylko delikatna, aksamitna z lekkim posmakiem
kawy i
amaretto. Na wierzchu mamy
śmietanę kremówkę z dodatkiem
ciasteczek, które na początku są chrupiące a z czasem zmiękną pozostawiając posmak. Jak przystało na tiramisu na wierzchu duża ilość
kakao. Cudownie się to wszystko połączyło jest nie nachalne, nic tu nie dominuje tylko tworzy cudowne zestawienie smaków. Polecam!Składniki:Spód:100 g
gorzkiej czekolady80 g
masła2
jajka1
żółtko80 g
cukru brązowego nierafinowanego1 łyżka
mąki2 łyżki
kakaoszczypta
soliMasa serowa:250 ml
mleka2 czubate łyżeczki
kawy (nie rozpuszczalna!)1 kg zmielonego
twarogu (może być z wiaderka)1
budyń śmietankowy220 g
cukru brązowego nierafinowanego1 czubata łyżeczka
cukru waniliowego125 ml
oleju3
jajka4 łyżki
likieru migdałowego10 pokruszonych
ciasteczek amarettiŚmietana:400 ml
śmietany kremówki10
ciasteczek amarettijeśli sernik będzie stał w lodówce kilka dni to do
śmietany musimy dodać albo
żelatynę (1 czubata łyżeczka rozpuszczona w jak najmniejszej ilości
wody) albo 1
śmietan-fix.Dodatkowo:
kakao do oprószeniapodłużne
biszkoptyTortownica o wymiarze 26 cm, wyłożona pergaminemSpód:
Czekoladę,
masło i szczyptę
soli wkładamy do miski i ustawiamy nad garnkiem z parującą
wodą. Rozpuszczamy w kąpieli
wodnej a następnie studzimy. W mikserze ubijamy
jajka i
żółtko, pomalutku wsypujemy
cukier i ubijamy do momentu aż się nie rozpuści a masa delikatnie nie zgęstnieje. Następnie cienkim strumykiem wlewamy
masło. Delikatnie mieszając dodajemy
mąkę i
kakao. Przekładamy do foremki.
Ser: Do rondelka wlewamy
mleko dodajemy
kawę i doprowadzamy do wrzenia. Studzimy a następnie przecedzamy przez gęste sitko. Jeśli przeleci kilka okruszków
kawy nic się nie stanie nada to tylko ciastu lepszego smaku a po przekrojeniu ładnego wyglądu. Wszystkie składniki (oprócz fusów) miksujemy na jednolitą masę. Wylewamy na spód. Pieczemy w 160*C około 90 minut. Po upływie tego czasu dotknijmy palcem wierzchu jeśli będzie mokry to podpieczmy go jeszcze chwilę. Jeśli będzie suchy to studzimy go w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc.
Śmietana: Przed rozpoczęciem ubijania najlepiej jest schłodzić naczynie,
śmietana również powinna być trzymana w lodówce. Ubijamy na sztywno, dodajemy pokruszone
ciasteczka i
żelatynę.
Smetaną smarujemy wierzch i boki sernika.
Biszkopty przekrawamy na pół i układamy wokół. Na koniec posypójemy
kakao. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.