ßßß
Jak dla mnie genialny sernik! Czasami uda mi się wymyślić fantastyczny przepis :D Jeśli chodzi o spód nie chciałam robić kruchego ciasta bo jest troszeczkę za twarde, ani też z niego zrezygnować dlatego postanowiłam, że bazą będzie przepis na brownie, które jest po prostu wilgotne. Masa serowa nie jest zbita tylko delikatna, aksamitna z lekkim posmakiem kawy i amaretto. Na wierzchu mamy śmietanę kremówkę z dodatkiem ciasteczek, które na początku są chrupiące a z czasem zmiękną pozostawiając posmak. Jak przystało na tiramisu na wierzchu duża ilość kakao. Cudownie się to wszystko połączyło jest nie nachalne, nic tu nie dominuje tylko tworzy cudowne zestawienie smaków. Polecam!Składniki:Spód:100 g gorzkiej czekolady80 g masła2 jajka1 żółtko80 g cukru brązowego nierafinowanego1 łyżka mąki2 łyżki kakaoszczypta soliMasa serowa:250 ml mleka2 czubate łyżeczki kawy (nie rozpuszczalna!)1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)1 budyń śmietankowy220 g cukru brązowego nierafinowanego1 czubata łyżeczka cukru waniliowego125 ml oleju3 jajka4 łyżki likieru migdałowego10 pokruszonych ciasteczek amarettiŚmietana:400 ml śmietany kremówki10 ciasteczek amarettijeśli sernik będzie stał w lodówce kilka dni to do śmietany musimy dodać albo żelatynę (1 czubata łyżeczka rozpuszczona w jak najmniejszej ilości wody) albo 1 śmietan-fix.Dodatkowo:kakao do oprószeniapodłużne biszkoptyTortownica o wymiarze 26 cm, wyłożona pergaminemSpód: Czekoladę, masło i szczyptę soli wkładamy do miski i ustawiamy nad garnkiem z parującą wodą. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy. W mikserze ubijamy jajka i żółtko, pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy do momentu aż się nie rozpuści a masa delikatnie nie zgęstnieje. Następnie cienkim strumykiem wlewamy masło. Delikatnie mieszając dodajemy mąkę i kakao. Przekładamy do foremki.Ser: Do rondelka wlewamy mleko dodajemy kawę i doprowadzamy do wrzenia. Studzimy a następnie przecedzamy przez gęste sitko. Jeśli przeleci kilka okruszków kawy nic się nie stanie nada to tylko ciastu lepszego smaku a po przekrojeniu ładnego wyglądu. Wszystkie składniki (oprócz fusów) miksujemy na jednolitą masę. Wylewamy na spód. Pieczemy w 160*C około 90 minut. Po upływie tego czasu dotknijmy palcem wierzchu jeśli będzie mokry to podpieczmy go jeszcze chwilę. Jeśli będzie suchy to studzimy go w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc.Śmietana: Przed rozpoczęciem ubijania najlepiej jest schłodzić naczynie, śmietana również powinna być trzymana w lodówce. Ubijamy na sztywno, dodajemy pokruszone ciasteczka i żelatynę.Smetaną smarujemy wierzch i boki sernika. Biszkopty przekrawamy na pół i układamy wokół. Na koniec posypójemy kakao. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.