Wykonanie
Czekolada,
serek mascarpone,
śmietana,
kawa,
amaretto,
ciasteczka amaretti - te wszystkie składniki sprawiają, że Brownie robi się genialnie pyszne. Wyjątkowo polecam!Składniki:Ciasto:160 g
masła200 g
gorzkiej czekolady3 całe
jajka2
żółtka150 g
cukru trzcinowego2 łyżki
mąki1 łyżka
kakaoszczypta
soli2 łyżeczki
cukru waniliowegoMasa:200 ml
śmietany 30%250 g
sera mascarpone2 łyżki
likieru amaretto1 łyżka
cukru pudru1 czubata łyżeczka
kawy rozpuszczalnej10 sztuk
ciasteczek amarettiNad garnkiem z gotującą się na małym ogniu
wodą rozpuścić w misce
masło z pokruszoną
czekoladą, dokładnie rozmieszać.
Jaja i
żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać
cukier i
cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa
zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków
cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną
czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy
mąkę,
kakao i
sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę 22x26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy
serek,
cukier puder,
amaretto i
kawę, wszystko miksujemy. Do masy śmietankowej wkruszamy
ciasteczka i mieszamy. Na ciasto wykładamy masę, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy
kakaem.