ßßß
Czekolada, serek mascarpone, śmietana, kawa, amaretto, ciasteczka amaretti - te wszystkie składniki sprawiają, że Brownie robi się genialnie pyszne. Wyjątkowo polecam!Składniki:Ciasto:160 g masła200 g gorzkiej czekolady3 całe jajka2 żółtka150 g cukru trzcinowego2 łyżki mąki1 łyżka kakaoszczypta soli2 łyżeczki cukru waniliowegoMasa:200 ml śmietany 30%250 g sera mascarpone2 łyżki likieru amaretto1 łyżka cukru pudru1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej10 sztuk ciasteczek amarettiNad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.Jaja i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę 22x26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek, cukier puder, amaretto i kawę, wszystko miksujemy. Do masy śmietankowej wkruszamy ciasteczka i mieszamy. Na ciasto wykładamy masę, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy kakaem.