ßßß Cookit - przepis na Markizy orzechowe

Markizy orzechowe

nazwa

Wykonanie

Dwa kruche ciasteczka przełożone kremem orzechowo czekoladowym. Ciastka zaraz po przełożeniu są kruche z czasem miękną i warstwy się scalają. Ciastka są mięciutkie, bardzo orzechowe i bardzo czekoladowe :D
Składniki:
Ciasto:
200 g masła temp. pokojowa
150 g mielonego cukru trzcinowego
4 żółtka
100 g mąki ziemniaczanej
270 g mąki pszennej
70 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie)
1 łyżka kakao
Nadzienie:
200 g gorzkiej czekolady
400 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
100 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie)
5-6 łyżek cukru pudru
1 łyżka kakao
szczypta soli
Dodatkowo:
około 200-250 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie)
mała foremka do wykrawania ciastek, moja ma średnicę 5 cm
Ciasto: Ucieraj masło z cukrem trzcinowym (cukier zmiel w młynku albo w blenderze), następnie dodawaj po jednym żółtku. Dodaj sypie produkty i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk. Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm.Wykrawaj okrągłe ciasteczka, które następnie ułóż na blaszce i piecz około 15 minut w 180*C.
Nadzienie: Rozpuść czekoladę z dodatkiem szczypty soli w kąpieli wodnej, przestudź. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone i cały czas ubijając dodawaj pomalutku czekoladę. Gdy całość będzie połączona dodaj pozostałe składniki cukier, kakao, orzechy i delikatnie wymieszaj (ilość cukru zależy od twoich upodobać smakowych).
Na ciasteczko nałóż trochę kremu (ja nakładałam około łyżeczki), przykryj drugim ciasteczkiem i posmaruj (najłatwiej nożem) brzegi ciastek. Na koniec obtocz w zmielonych orzechach. Przechowuj w lodówce do 5 dni.
Przepis na ciastka opracowałam do styczniowego wydania Top Agrar Polska
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/02/markizy-orzechowe.html