Wykonanie
Dwa kruche
ciasteczka przełożone kremem
orzechowo czekoladowym.
Ciastka zaraz po przełożeniu są kruche z czasem miękną i warstwy się scalają.
Ciastka są mięciutkie, bardzo
orzechowe i bardzo
czekoladowe :DSkładniki:Ciasto:200 g
masła temp. pokojowa150 g mielonego
cukru trzcinowego4
żółtka100 g
mąki ziemniaczanej270 g
mąki pszennej70 g zmielonych
orzechów (laskowe, włoskie)1 łyżka
kakaoNadzienie:200 g
gorzkiej czekolady400 ml
śmietany kremówki250 g
serka mascarpone100 g zmielonych
orzechów (laskowe, włoskie)5-6 łyżek
cukru pudru1 łyżka
kakaoszczypta
soliDodatkowo:około 200-250 g zmielonych
orzechów (laskowe, włoskie)mała foremka do wykrawania
ciastek, moja ma średnicę 5 cmCiasto: Ucieraj
masło z
cukrem trzcinowym (
cukier zmiel w młynku albo w blenderze), następnie dodawaj po jednym
żółtku. Dodaj sypie produkty i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk. Oprósz stolnicę
mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm.Wykrawaj okrągłe
ciasteczka, które następnie ułóż na blaszce i piecz około 15 minut w 180*C.Nadzienie: Rozpuść
czekoladę z dodatkiem szczypty
soli w kąpieli
wodnej, przestudź. Ubij
śmietanę kremówkę, dodaj
serek mascarpone i cały czas ubijając dodawaj pomalutku
czekoladę. Gdy całość będzie połączona dodaj pozostałe składniki
cukier,
kakao,
orzechy i delikatnie wymieszaj (ilość
cukru zależy od twoich upodobać
smakowych).Na
ciasteczko nałóż trochę kremu (ja nakładałam około łyżeczki), przykryj drugim
ciasteczkiem i posmaruj (najłatwiej nożem) brzegi
ciastek. Na koniec obtocz w zmielonych orzechach. Przechowuj w lodówce do 5 dni.
Przepis na
ciastka opracowałam do styczniowego wydania Top Agrar Polska