ßßß
Dwa kruche ciasteczka przełożone kremem orzechowo czekoladowym. Ciastka zaraz po przełożeniu są kruche z czasem miękną i warstwy się scalają. Ciastka są mięciutkie, bardzo orzechowe i bardzo czekoladowe :DSkładniki:Ciasto:200 g masła temp. pokojowa150 g mielonego cukru trzcinowego4 żółtka100 g mąki ziemniaczanej270 g mąki pszennej70 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie)1 łyżka kakaoNadzienie:200 g gorzkiej czekolady400 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone100 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie)5-6 łyżek cukru pudru1 łyżka kakaoszczypta soliDodatkowo:około 200-250 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie)mała foremka do wykrawania ciastek, moja ma średnicę 5 cmCiasto: Ucieraj masło z cukrem trzcinowym (cukier zmiel w młynku albo w blenderze), następnie dodawaj po jednym żółtku. Dodaj sypie produkty i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk. Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm.Wykrawaj okrągłe ciasteczka, które następnie ułóż na blaszce i piecz około 15 minut w 180*C.Nadzienie: Rozpuść czekoladę z dodatkiem szczypty soli w kąpieli wodnej, przestudź. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone i cały czas ubijając dodawaj pomalutku czekoladę. Gdy całość będzie połączona dodaj pozostałe składniki cukier, kakao, orzechy i delikatnie wymieszaj (ilość cukru zależy od twoich upodobać smakowych).Na ciasteczko nałóż trochę kremu (ja nakładałam około łyżeczki), przykryj drugim ciasteczkiem i posmaruj (najłatwiej nożem) brzegi ciastek. Na koniec obtocz w zmielonych orzechach. Przechowuj w lodówce do 5 dni.
Przepis na ciastka opracowałam do styczniowego wydania Top Agrar Polska