ßßß
Składniki:250 g mąki pszenne200 g masła2 żółtka1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej100g cukru pudru (jeśli lubicie słodkie wypieki możecie dodać trochę więcej)4 łyżeczki kakaoskórka otarta z niewielkiej pomarańczy
Sposób wykonania:Obydwie mąki wysypać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło, żołtka i cukier. Zagnieść ciasto. Pod koniec ugniatania dodać skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy. Gotowe ciasto podzielić na pół. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.Jasne ciasto umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i cienko rozwałkować (użycie papieru spowoduje, że miękkie ciasto nie będzie się kleiło do wałka i stolnicy). Podobnie postąpić z ciastem kakaowym. Zdjąć wierzchni arkusz papieru z ciasta jasnego.Ciasto ciemne wyjąć z pomiędzy arkuszy i umieścić na jasnym cieście. Teraz wszystko razem zwinąć jak roladę i wstawić do lodówki na 2 godziny.Schłodzone ciasto kroić na 3-4 mm plastry. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Piec ok 10 minut w temp 180C do lekkiego zezłocenia.Jeśli zależy Wam by ciasteczka jak najbardziej zachowały kształt, po ułożeniu ich na blaszce pozostawcie je na 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Będą mniej kruche, ale ładniejsze.