Kruche, delikatne, maślane i rozpływające się w buzi ciastka. Z dodatkiem chrupiącego słonecznika w karmelu. Są idealne do kawki, herbatniki, są wciągające i uzależniające.Składniki:200 g masła temp. pokojowa80 g cukru pudru100 g mąki ziemniaczanej250 g mąki pszennej + do podsypania20 g kakaoszczypta soli4 żółtkaDodatkowo:1 białkookoło 200 g słonecznika w karmeluforemka do wykrawania ciastekWymieszaj razem mąki, kakao i szczyptę soli. W misce ucieraj masło z cukrem pudrem. Następnie dodawaj na przemian żółtka i mąki. Gdy już dodasz wszystko przenieś ciasto na stolnicę i zagnieć. Jeśli będzie trzeba podsyp odrobiną mąki. Rozwałkuj ciasto (ja zawsze wałkuje ciasto między dwoma arkuszami pergaminu, nie ma potrzeby podsypywania mąką) do grubości mniej więcej 2-3mm. Wytnij ciasteczka i ułóż na blaszce. Do białka dodaj odrobinę wody i wymieszaj. Posmaruj nim wierzch ciasteczek i posyp słonecznikiem w karmelu. Piecz 12-15 minut w 180*C.Z podanych składników wyszło mi 30 ciasteczek o średnicy 8 cm.