Wykonanie
Najbardziej wkurzające ciasto z jakim miałam do czynienia od bardzo dawna.. Przy zwijaniu całe ręce usmarowane nadzieniem.. Masakra..Ale jak się dotrwa do końca, to dostaje się nagrodę w postaci pysznych,
kakaowych ciasteczek z
bezą – warto się chwilę pomęczyć dla takiego efektu :)Składniki:225 ml (2,25 dl)
mąki pszennej50ml (0,5 dl)
kakao100g
masła150ml (1,5 dl)
cukru pudru0,5
żółtka1
białkoPrzesiej razem
mąkę i
kakao, połącz z
masłem, 0,5 dl
cukru i 0/5
żółtka. Powstałe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na min 1 h.Na folii spożywczej lub pergaminie rozwałkuj ciasto do rozmiaru ok 15x30cm.Ubij
białko z pozostałym
cukrem (dodawaj go stopniowo) na gęstą, kremową pianę (uważaj, żeby nie ubić za mocno!)Rozprowadź pianę na rozwałkowanym cieście,
zwiń jak roladę.
Owiń folią i wstaw na desce (lub płaskim talerzu) do lodówki na ok 15 minut.Nagrzej piekarnik do 175 C.Wyjmij ciasto z lodówki, usuń folię i pokrój je na plastry o grubości 1cm. Następnie ułóż powstałe
ciastka na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 10-12 minut.Smacznego! :)*przepis pochodzi z książki, którą można dostać w sklepie Ikea, pt „Fika. Przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych
ciasteczek po świąteczne ciasta.”**na zdjęciu poniżej znajdują się 2 strony książki, z której pochodzi przepis