Wykonanie

To jest dobre określenie dla tego sernika "Delicja". Niebiańskie połączenie
czekolady,
sera i
pomarańczy.Składniki:Spód:1 szklanka
mąki1 łyżka
kakao100 g
masła1
żółtkopłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaew. 1 łyżeczka zimnej
wodyMasa serowa:1 kg
twarogu albo
sera z wiaderka3
jajka1/2 szklanki
oleju3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy (bez miąższu)1
budyń śmietankowyskórka z 3
pomarańczy100 g rozpuszczonej
gorzkiej czekolady2 czubate łyżki
kakao1/2 szklanki
mlekaGalaretka:400 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy (należy przecedzić przez sitko)1
galaretka pomarańczowaPolewa:150 g
gorzkiej czekolady3 łyżki
mleka3 łyżki
masła2 łyżki
cukruszczypta
soliTortownica 30 cm, wyłożona pergaminemZ podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim dno formy. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładko ( jeśli używamy
twarogu musimy go wcześniej 3-krotnie zmielić!). Nadzienie wlewamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na około 1h i 40 minut. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.Sok z
pomarańczy doprowadzamy do wrzenia a następnie rozpuszczamy w nim
galaretkę. Odstawiamy i czekamy aż zacznie gęstnieć. Gęstniejącą
galaretkę rozprowadzamy na serniku i odstawiamy do całkowitego stężenia. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w misce, którą ustawiamy nad garnkiem z wrzącą
wodą (
woda nie może dotykać dna miski), czekamy aż zacznie się rozpuszczać i mieszamy aż składniki się połączą. Lekko przestudzona polewą delikatnie polewamy sernik. Najlepiej jest to zrobić partiami polewamy częścią polewy, czekamy aż lekko zgęstnieje i później kolejna cześć polewy.