ßßß
To jest dobre określenie dla tego sernika "Delicja". Niebiańskie połączenie czekolady, sera i pomarańczy.Składniki:Spód:1 szklanka mąki1 łyżka kakao100 g masła1 żółtkopłaska łyżeczka proszku do pieczeniaew. 1 łyżeczka zimnej wodyMasa serowa:1 kg twarogu albo sera z wiaderka3 jajka1/2 szklanki oleju3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (bez miąższu)1 budyń śmietankowyskórka z 3 pomarańczy100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady2 czubate łyżki kakao1/2 szklanki mlekaGalaretka:400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (należy przecedzić przez sitko)1 galaretka pomarańczowaPolewa:150 g gorzkiej czekolady3 łyżki mleka3 łyżki masła2 łyżki cukruszczypta soliTortownica 30 cm, wyłożona pergaminemZ podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim dno formy. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładko ( jeśli używamy twarogu musimy go wcześniej 3-krotnie zmielić!). Nadzienie wlewamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na około 1h i 40 minut. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.Sok z pomarańczy doprowadzamy do wrzenia a następnie rozpuszczamy w nim galaretkę. Odstawiamy i czekamy aż zacznie gęstnieć. Gęstniejącą galaretkę rozprowadzamy na serniku i odstawiamy do całkowitego stężenia. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w misce, którą ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać dna miski), czekamy aż zacznie się rozpuszczać i mieszamy aż składniki się połączą. Lekko przestudzona polewą delikatnie polewamy sernik. Najlepiej jest to zrobić partiami polewamy częścią polewy, czekamy aż lekko zgęstnieje i później kolejna cześć polewy.