ßßß
SKŁADNIKI: na 12 babeczek:250 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody175 g cukru2 łyżki kakao250 ml mleka90 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 jajkoKrem maślany:175 g cukru8 łyżek wody4 żółtka350 g masła w temperaturze pokojowej100 g czekolady deserowej (ja dałam mleczną, nie gorzką, dlatego krem nie jest aż tak ciemny:))2 łyżki esencji kawowejskórka i sok z 1 pomarańczyWYKONANIE:Ciasto na muffinki: w oddzielnych miskach połącz ze sobą suche i mokre składniki, a następnie płynne przelej do składników suchych. Wszystko wymieszaj - mikserem lub łyżką. Nie musi być starannie, gdyż z ciasta z grudkami upieczemy lepsze muffiny. Ciasto przelej do papilotek lub silikonowych foremek na muffinki jedynie do 3/4 ich wysokości. Muffinki piecz w 200 °C przez 20 minut.Krem maślany: wsyp cukier do garnka, wlej 8 łyżek wody i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty. Ubij żółtka i wlej do nich cienkim strumieniem syrop (może być ciepły), cały czas ubijając, aż masa ostygnie i zgęstnieje. Następnie utrzyj krem z miękkim masłem. Dodaj do niego esencję kawową, skórkę oraz sok z pomarańczy. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj ją z kremem. Przygotowany krem przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekoruj każdego muffinka.
SMACZNEGO!