Wykonanie
Święta, święta i już po świętach. A ja mam dla Was jeszcze jeden świąteczny przepis. Świąteczny dlatego, ponieważ wykorzystałam do niego krem
maślany, jaki został mi z pieczenia świątecznego polana:) klik Przepis na ciasto na muffinki jest autorstwa Nigelli Lawson - są to jej słynne muffiny z czekoladowymi
groszkami. Ja tym razem nie dodałam do środka
groszków. Z podanej ilości składników na krem zrobicie na pewno 12 babeczek, a i tak jeszcze go Wam zostanie:)

SKŁADNIKI: na 12 babeczek:250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody175 g
cukru2 łyżki
kakao250 ml
mleka90 ml
oleju1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1
jajkoKrem
maślany:175 g
cukru8 łyżek
wody4
żółtka350 g
masła w temperaturze pokojowej100 g
czekolady deserowej (ja dałam
mleczną, nie gorzką, dlatego krem nie jest aż tak ciemny:))2 łyżki esencji kawowejskórka i sok z 1
pomarańczyWYKONANIE:Ciasto na muffinki: w oddzielnych miskach połącz ze
sobą suche i mokre składniki, a następnie płynne przelej do składników suchych. Wszystko wymieszaj - mikserem lub łyżką. Nie musi być starannie, gdyż z ciasta z grudkami upieczemy lepsze muffiny. Ciasto przelej do papilotek lub silikonowych foremek na muffinki jedynie do 3/4 ich wysokości. Muffinki piecz w 200 °C przez 20 minut.Krem
maślany: wsyp
cukier do garnka, wlej 8 łyżek
wody i podgrzewaj, aż
cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty. Ubij
żółtka i wlej do nich cienkim strumieniem
syrop (może być ciepły), cały czas ubijając, aż masa ostygnie i zgęstnieje. Następnie utrzyj krem z miękkim
masłem. Dodaj do niego esencję
kawową, skórkę oraz sok z
pomarańczy. Roztop
czekoladę w kąpieli
wodnej i wymieszaj ją z kremem. Przygotowany krem przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekoruj każdego muffinka.


SMACZNEGO!