ßßß
Kolejne ciasto z ciemnym spodem i serową masą na górze,tym razem wzmocnioną maslem kakaowym, które doskonale zestala masę i nie wymaga ona żelatyny. Postanowilam udekorować je polewą czekoladową w łatki -stąd nazwa, którą przyuważyłam kiedyś na jakimś blogu, chyba u Majany.CIASTO CZEKOLADOWE Z SEROWĄ GÓRĄszklanka mąki1/2 szklanki cukru2 łyżki kakao1/4 szklanki oleju1/4 szklanki mleka1/4 szklanki wody gazowanejłyżeczka proszku do pieczenia1 jajko1/2 kg mielonego twarogu z wiaderka1/3 kostki masła3 łyżki cukru-pudru2 łyżki masła kakaowego1/2 tabliczki czekolady do dekoracjiMąkę,cukier, kakao i proszek dopieczenia mieszamy w misce, dodajemy mieszając ( wystarczy łyżką lub widelcem) olej, mleko i wodę , na końcu wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. To jest porcja na foremkę 15 na 30 cm.Pieczemy w 180C około pół godziny, do suchego patyczka.Miękkie masło miksujemy z cukrem-pudrem na puszystą masę, dodajemy miksując po łyżce sera, na końcu miksując powoli dodajemy stopione i przestudzone masło kakaowe. Wstawiamy masę do lodówki na kilkanaście minut.W formie, w której się piekło na wystudzone ciasto nakladamy masę serową. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej na 300 W, po minucie, mieszając, do skutku. Czekoladą polewamy masę serową w łatki. Wstawiamy ciasto do lodówki, żeby masa stwardniała. Po kilku godzinach w lodówce ciasto dobrze się kroi i masa trzyma się na cieście.Cielaczek jest bardzo efektowny wizualnie i nie mniej pyszny. U nas zniknął błyskawiczne.Smacznego !