Wykonanie
Kolejne ciasto z ciemnym
spodem i
serową masą na górze,tym razem wzmocnioną
maslem kakaowym, które doskonale zestala masę i nie wymaga ona
żelatyny. Postanowilam udekorować je
polewą czekoladową w łatki -stąd nazwa, którą przyuważyłam kiedyś na jakimś blogu, chyba u Majany.CIASTO
CZEKOLADOWE Z
SEROWĄ GÓRĄszklanka
mąki1/2 szklanki
cukru2 łyżki
kakao1/4 szklanki
oleju1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
wody gazowanejłyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko1/2 kg mielonego
twarogu z wiaderka1/3 kostki
masła3 łyżki
cukru-pudru2 łyżki
masła kakaowego1/2 tabliczki
czekolady do dekoracji
Mąkę,
cukier,
kakao i proszek dopieczenia mieszamy w misce, dodajemy mieszając ( wystarczy łyżką lub widelcem)
olej,
mleko i
wodę , na końcu wbijamy
jajko i dokładnie mieszamy. To jest porcja na foremkę 15 na 30 cm.Pieczemy w 180C około pół godziny, do suchego patyczka.Miękkie
masło miksujemy z
cukrem-pudrem na puszystą masę, dodajemy miksując po łyżce
sera, na końcu miksując powoli dodajemy stopione i przestudzone
masło kakaowe. Wstawiamy masę do lodówki na kilkanaście minut.W formie, w której się piekło na wystudzone ciasto nakladamy masę
serową.
Czekoladę topimy w kąpieli
wodnej lub w kuchence mikrofalowej na 300 W, po minucie, mieszając, do skutku.
Czekoladą polewamy masę
serową w łatki. Wstawiamy ciasto do lodówki, żeby masa stwardniała. Po kilku godzinach w lodówce ciasto dobrze się kroi i masa trzyma się na cieście.Cielaczek jest bardzo efektowny wizualnie i nie mniej pyszny. U nas zniknął błyskawiczne.Smacznego !