ßßß Cookit - przepis na Cielaczek - Grażyna gotuje

Cielaczek - Grażyna gotuje

nazwa

Wykonanie

Kolejne ciasto z ciemnym spodem i serową masą na górze,tym razem wzmocnioną maslem kakaowym, które doskonale zestala masę i nie wymaga ona żelatyny. Postanowilam udekorować je polewą czekoladową w łatki -stąd nazwa, którą przyuważyłam kiedyś na jakimś blogu, chyba u Majany.
CIASTO CZEKOLADOWE Z SEROWĄ GÓRĄ
szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody gazowanej
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 kg mielonego twarogu z wiaderka
1/3 kostki masła
3 łyżki cukru-pudru
2 łyżki masła kakaowego
1/2 tabliczki czekolady do dekoracji
Mąkę,cukier, kakao i proszek dopieczenia mieszamy w misce, dodajemy mieszając ( wystarczy łyżką lub widelcem) olej, mleko i wodę , na końcu wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. To jest porcja na foremkę 15 na 30 cm.
Pieczemy w 180C około pół godziny, do suchego patyczka.
Miękkie masło miksujemy z cukrem-pudrem na puszystą masę, dodajemy miksując po łyżce sera, na końcu miksując powoli dodajemy stopione i przestudzone masło kakaowe. Wstawiamy masę do lodówki na kilkanaście minut.
W formie, w której się piekło na wystudzone ciasto nakladamy masę serową. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej na 300 W, po minucie, mieszając, do skutku. Czekoladą polewamy masę serową w łatki. Wstawiamy ciasto do lodówki, żeby masa stwardniała. Po kilku godzinach w lodówce ciasto dobrze się kroi i masa trzyma się na cieście.
Cielaczek jest bardzo efektowny wizualnie i nie mniej pyszny. U nas zniknął błyskawiczne.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/cielaczek