ßßß
 
            
         Składniki:1 i 2/3 szklanki mąki1 łyżka ciemnego kakaoszczypta solipół kostki masła2/3 szklanki cukru brązowego (może być biały)pół łyżeczki esencji waniliowej1 jajko50 g gorzkiej czekoladyPolewa:2 marsy2 łyżki śmietany kremówki lub mlekaWykonanie:Masło ubij z cukrem. Dodaj mąkę, sól i kakao. Wymieszaj wszystko aż masa będzie gładka. Dodaj pokruszoną czekoladę i wyrób ciasto. Będzie dość gęste. Wstaw je na ok 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj je (trzeba użyć trochę siły i ciasto może lekko się rolować ale bądźcie cierpliwi uda się:)). Do wykrawania można użyć foremek a jeśli nie macie czasu na zabawę wystarczy uformować kulki i lekko je spłaszczyć. Ułóż je na blaszce wyłożonej matą do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 12- 15 min. Wyciągnij ciasteczka kiedy będą jeszcze miękkie, stwardnieją gdy będą stygnąć.Marsy pokrój na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (miska z marsami nie może dotykać wody). Żeby lepiej się rozpuszczały można dodać kremówkę lub mleko.Ciasteczka wyłóż na papier śniadaniowy lub papier do pieczenia i ozdób polewą.Smacznego!
Składniki:1 i 2/3 szklanki mąki1 łyżka ciemnego kakaoszczypta solipół kostki masła2/3 szklanki cukru brązowego (może być biały)pół łyżeczki esencji waniliowej1 jajko50 g gorzkiej czekoladyPolewa:2 marsy2 łyżki śmietany kremówki lub mlekaWykonanie:Masło ubij z cukrem. Dodaj mąkę, sól i kakao. Wymieszaj wszystko aż masa będzie gładka. Dodaj pokruszoną czekoladę i wyrób ciasto. Będzie dość gęste. Wstaw je na ok 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj je (trzeba użyć trochę siły i ciasto może lekko się rolować ale bądźcie cierpliwi uda się:)). Do wykrawania można użyć foremek a jeśli nie macie czasu na zabawę wystarczy uformować kulki i lekko je spłaszczyć. Ułóż je na blaszce wyłożonej matą do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 12- 15 min. Wyciągnij ciasteczka kiedy będą jeszcze miękkie, stwardnieją gdy będą stygnąć.Marsy pokrój na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (miska z marsami nie może dotykać wody). Żeby lepiej się rozpuszczały można dodać kremówkę lub mleko.Ciasteczka wyłóż na papier śniadaniowy lub papier do pieczenia i ozdób polewą.Smacznego!