ßßß
 
            
         Ostatnio łączyłam masło orzechowe z białą czekoladą z dużym powodzeniem. Dzisiaj pora na próbę z gorzką czekoladą. Dzięki jej goryczce, ciastka z masłem orzechowym nabrały zupełnie innego smaku niż ostatnio, nie są za słodkie, za to mocno orzechowe. Wypieki z masłem orzechowym mogę na razie zaliczyć do udanych eksperymentów.(około 40 ciastek)180g mąki1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/8 łyżeczki soli125g masła100g drobnego, brązowego cukru125g masła orzechowego1 jajko70g gorzkiej czekolady(posiekanej)
Ostatnio łączyłam masło orzechowe z białą czekoladą z dużym powodzeniem. Dzisiaj pora na próbę z gorzką czekoladą. Dzięki jej goryczce, ciastka z masłem orzechowym nabrały zupełnie innego smaku niż ostatnio, nie są za słodkie, za to mocno orzechowe. Wypieki z masłem orzechowym mogę na razie zaliczyć do udanych eksperymentów.(około 40 ciastek)180g mąki1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/8 łyżeczki soli125g masła100g drobnego, brązowego cukru125g masła orzechowego1 jajko70g gorzkiej czekolady(posiekanej) Wymieszać mąkę z sodą i solą. W innej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać masło orzechowe i jajko, zmiksować. Dodać mieszankę z mąką i pokrojoną czekoladę. Wymieszać.Z ciasta (nie jest stałe, ale nie jest też płynne, powinno mieć konsystencję jak mokra glina) formować na blasze ciastka w pewnej odległości od siebie. Piec 10 minut (mniejsze ciastka) lub 12 minut (większe ciastka) w 180 stopniach.Smacznego!
Wymieszać mąkę z sodą i solą. W innej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać masło orzechowe i jajko, zmiksować. Dodać mieszankę z mąką i pokrojoną czekoladę. Wymieszać.Z ciasta (nie jest stałe, ale nie jest też płynne, powinno mieć konsystencję jak mokra glina) formować na blasze ciastka w pewnej odległości od siebie. Piec 10 minut (mniejsze ciastka) lub 12 minut (większe ciastka) w 180 stopniach.Smacznego!