Myślałam o słodkim upominku dla wielkiej amatorki czekolady. Przeglądałam przepisy i w książce Nigella Ekspresowo znalazłam przepis idealny – ciasteczka absolutnie czekoladowe. Moja wersja odbiega nieznacznie od oryginału, ale bez szkody dla stopnia czekoladowości. Mamy więc i gorzką czekoladę i prawdziwe kakao i płatkiczekoladowe. Taką ilość czekolady zniosą tylko prawdziwi fanatycy.Składniki125g gorzkiej czekolady (min. 70%)150g mąki30g kakaoŁyżeczka sody1/2 łyżeczki soli125g masła75g brązowego cukru50g białego cukruJajko150g płatkówczekoladowychPrzygotowanieRozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (w misce postawionej na garnku z parującą wodą).Nastaw piekarnik na 170 stopni.Utrzyj masło z oboma rodzajami cukru, dodaj stopioną czekoladę i wymieszaj.Dodaj jajko i ponownie dokładnie wymieszaj.Do czekoladowej masy wsyp przesiane przez sito sypkie składniki – mąkę, kakao, sodę i sól.Wymieszaj, dodaj płatkiczekoladowe i znowu delikatnie wymieszaj.Za pomocą dwóch łyżek wyłóż równe porcje ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – Nigella zaleca odmierzenie 12 porcji, mi wyszło co najmniej dwa razy tyle. pamiętaj o odstępach!Piecz 20 minut, następnie odstaw do ostygnięcia.Smacznego!Zobacz także:PieguskiCiasteczka owsiane od niechcenia