Wykonanie
Czekolada to mój ulubiony poprawiacz humoru :) Ciasto które składa się głównie z
czekolady po prostu musi być pyszne.Przepis pierwotny zaczerpnięty z „pieczenia na żywo z Kasią” Swoją
drogą takie wspólne pieczenie to całkiem fajna sprawa :) Ciasto z tego przepisu wyszło bardzo fajne, polecam, polecam, jednak moje modyfikacje, przy drugim podejściu do Brownie, dały jeszcze ciekawszy efekt. Zmniejszyłam ilość
cukru,
kakao, tłuszczu i
jajek, a część
mąki zastąpiłam mielonymi
migdałami.
Śmietanę z polewy zastąpiłam
mlekiem, a gotowe ciasto podawałam na ubitej kremówce i tak właśnie powstało moje Brownie na chmurce z
bitej śmietany.Składniki:200g
masła lub
margaryny300g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
kakao150g
cukru pudru5
jajek100g
mąki100g mielonych
migdałówSzczypta
soliDodatki:Gorzka czekolada+ odrobina
mleka na polewę
Śmietana kremówka + trochę
cukru pudruMargaryna+ mielone
migdały do wysmarowania i wysypania tortownicyWykonanie:
Masło roztapiamy w rondelku, na niedużym ogniu, dodajemy
czekoladę połamaną na kawałki i całość mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy
cukier puder i
kakao, mieszamy mikserem.
Mąkę mieszamy z
migdałami i szczyptą
soli i partiami wsypujemy do masy, cały czas miksując, wbijamy też w międzyczasie po jednym
jajku. Powinna powstać gładka, jednolita i dość gęsta masa. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mielonymi
migdałami, przekładamy ciasto do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 minut. Ciasto powinno pozostać mokre w środku, wygląda jak zakalec, ale właśnie takie ma być :)
Czekoladę na polewę łamiemy na kawałki i wrzucamy do szklanej miseczki, którą stawiamy na garnku z gotującą się
wodą- w ten sposób roztopimy
czekoladę w kąpieli
wodnej. Do miseczki dolewamy trochę
mleka. Mieszamy i ewentualnie dodajemy więcej
mleka- zależy jaką konsystencję polewy chcemy otrzymać. Gotową polewą pokrywamy ostudzone ciasto.Schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec troszkę
cukru pudru, ale nie za dużo,
śmietana nie powinna być za bardzo słodka.