Wykonanie
            Z okazji urodzin mojej mamy przygotowałam dziś eklerki. 
Ciasteczka upiekłam z przepisu na ptysie pieczone na tłusty czwartek (oto link do przepisu: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/02/profiteroles-mini-prysie-z-bita-smietana.html ). Bardzo lubię ten przepis ponieważ jest łatwy i szybki w przygotowaniu a 
ciastka wychodzą idealnie. Zapraszam do przetestowania - naprawdę warto :)SKŁADNIKI na 24 eklerki:1/2 szklanki 
wody (ok 100ml)150 g 
margaryny lub 
masła + 100g na polewę6 jaj100 g 
mąki1 szklanka 
mleka (ok.200ml) 3,2%2 płaskie łyżeczki 
cukru1 płaska łyżeczka 
soli750 ml 
śmietany 30%dowolne 
owoce pokrojone w kostkę150 g 
cukru pudru150 g 
gorzkiej czekolady6 łyżek 
cukru pudru3 łyżki 
kakaoWodę, 
mleko, 
margarynę, 
sól i 
cukier zagotować na wolnym ogniu.Ciągle mieszając dodać 
mąkę (po wymieszaniu powinna zrobić się z ciasta dość zwięzła kulka). Ciasto podgrzewać na ogniu przewracając na wszystkie strony jeszcze przez około 5 minut (zbierać z dna garnka aby nie przywarło).Ciasto w następnej kolejności trzeba troszkę schłodzić (nie musi być całkiem chłodne - wystarczy je lekko przestudzić) i dodać do niego 
jajka. Dobrze wymieszać mikserem na jednolitą masę (konsystencja ciut gęstsza niż 
budyń).Blachy wyłożyć pergaminem i posmarować 
olejem. Ciasto wyciskać na blaszkę (ja używam szprycy kuchennej, ale można tez wykładać łyżką) zachowując ok 2 centymetrowe odstępy. 
Ciasteczka powinny być wymiarów ok 7x2 cm.

Jak piec eklerki by ładnie wyrosły i nie opadły??:Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni (klasyczny program góra dół)Szybko umieścić w piecu blachy z 
ciasteczkami na równo 25 minut.Po 10 minutach pieczenia możemy włączyć termoobieg. Po 20 minutach (na ostatnie 5 minut pieczenia) w piekarniku zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i wyłączamy termoobieg. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po kilku minutach wyciągamy ptysie.UWAGA UWAGA : klucz programu - przez 25 minut nie otwieramy drzwiczek piekarnika ! Jeśli to zrobimy 
ciasteczka opadną!!!Upieczone 
ciastka wyglądają tak:
 Ciastka
Ciastka zostawiamy do wystygnięcia a w tym czasie ubijamy na sztywno 
śmietanę , pod koniec ubijania dodając 
cukier puder.Eklerki kroimy na pół: obie części faszerujemy 
bitą śmietaną (na spód dajemy jej więcej) i kilkoma kawałkami 
owoców. Obie części składamy i lekko dociskamy.

Polewa:100 g 
masła rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy 
czekoladę, 
cukier puder i 
kakao. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.Lekko przestygniętą polewę wylewamy na nasze 
ciasteczka. Czekamy do zastygnięcia i ... WCINAMY :)SMACZNEGOMam nadzieję że 
ciastka przypadną Wam do gustu. Całej mojej rodzinie bardzo smakowały... mogłam zrobić ich więcej - następnym razem na pewno to uczynię :)