Wykonanie
Z okazji urodzin mojej mamy przygotowałam dziś eklerki.
Ciasteczka upiekłam z przepisu na ptysie pieczone na tłusty czwartek (oto link do przepisu: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/02/profiteroles-mini-prysie-z-bita-smietana.html ). Bardzo lubię ten przepis ponieważ jest łatwy i szybki w przygotowaniu a
ciastka wychodzą idealnie. Zapraszam do przetestowania - naprawdę warto :)SKŁADNIKI na 24 eklerki:1/2 szklanki
wody (ok 100ml)150 g
margaryny lub
masła + 100g na polewę6 jaj100 g
mąki1 szklanka
mleka (ok.200ml) 3,2%2 płaskie łyżeczki
cukru1 płaska łyżeczka
soli750 ml
śmietany 30%dowolne
owoce pokrojone w kostkę150 g
cukru pudru150 g
gorzkiej czekolady6 łyżek
cukru pudru3 łyżki
kakaoWodę,
mleko,
margarynę,
sól i
cukier zagotować na wolnym ogniu.Ciągle mieszając dodać
mąkę (po wymieszaniu powinna zrobić się z ciasta dość zwięzła kulka). Ciasto podgrzewać na ogniu przewracając na wszystkie strony jeszcze przez około 5 minut (zbierać z dna garnka aby nie przywarło).Ciasto w następnej kolejności trzeba troszkę schłodzić (nie musi być całkiem chłodne - wystarczy je lekko przestudzić) i dodać do niego
jajka. Dobrze wymieszać mikserem na jednolitą masę (konsystencja ciut gęstsza niż
budyń).Blachy wyłożyć pergaminem i posmarować
olejem. Ciasto wyciskać na blaszkę (ja używam szprycy kuchennej, ale można tez wykładać łyżką) zachowując ok 2 centymetrowe odstępy.
Ciasteczka powinny być wymiarów ok 7x2 cm.
Jak piec eklerki by ładnie wyrosły i nie opadły??:Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni (klasyczny program góra dół)Szybko umieścić w piecu blachy z
ciasteczkami na równo 25 minut.Po 10 minutach pieczenia możemy włączyć termoobieg. Po 20 minutach (na ostatnie 5 minut pieczenia) w piekarniku zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i wyłączamy termoobieg. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po kilku minutach wyciągamy ptysie.UWAGA UWAGA : klucz programu - przez 25 minut nie otwieramy drzwiczek piekarnika ! Jeśli to zrobimy
ciasteczka opadną!!!Upieczone
ciastka wyglądają tak:
Ciastka zostawiamy do wystygnięcia a w tym czasie ubijamy na sztywno
śmietanę , pod koniec ubijania dodając
cukier puder.Eklerki kroimy na pół: obie części faszerujemy
bitą śmietaną (na spód dajemy jej więcej) i kilkoma kawałkami
owoców. Obie części składamy i lekko dociskamy.
Polewa:100 g
masła rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy
czekoladę,
cukier puder i
kakao. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.Lekko przestygniętą polewę wylewamy na nasze
ciasteczka. Czekamy do zastygnięcia i ... WCINAMY :)SMACZNEGOMam nadzieję że
ciastka przypadną Wam do gustu. Całej mojej rodzinie bardzo smakowały... mogłam zrobić ich więcej - następnym razem na pewno to uczynię :)