Wykonanie

Muszę nieskromnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych makowców jakie
jadłam! Inspiracją do jego przygotowania były
rogale Marcińskie :D W porównaniu do makowca z czarnego
maku ten jest delikatniejszy nie ma się takiego poczucia że
mak wypełnia buzie i dostaje się
między zęby tylko tak delikatnie rozpływa się w buzi. Po prostu świetny z mocno wyczuwalnym marcepanem i leciutkim posmakiem
pomarańczy. Nie znoszę suchych makowców są one dla mnie nie do przełknięcia. Ten jest wilgotny, lekko
maślany to samo tyczy się ciasta którego nie ma za dużo ale świetnie tu pasuje a większa jego ilość mogła by już sprawić że makowiec będzie za suchy. A tak po włożeniu kawałka do ust czujemy świetną, spójną całość. Wyjątkowy w smaku, polecam!Jedyny minus to dostępność białego
maku. Można go kupić przeważnie tylko w listopadzieSkładniki:Ciasto:6
jajek1 szklanka drobnego
cukru3 szklanki przesianej
mąki (400g)250 g
masła temp. pokojowa10 łyżek
mleka2,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaNadzienie:1 kg białego
maku1,5 L wrzącego
mleka albo
wody (do
maku)150 g rozpuszczonego
masła3
jajka180 g
cukru pudru100 g blanszowanych
migdałów240 g
konfitury pomarańczowej200 g marcepanu200 g kwaśnej
śmietany 22%6
biszkoptówew. 3 łyżki
likieru migdałowegoLukier:1,5 szklanki
cukru pudru7 łyżek soku wyciśniętego z
pomarańczy2 garstki grubo siekanych
orzechów włoskichForemka 40x26 cm, wyłożona pergaminemMasa makowa: Dzień wcześniej zalewamy
mak gorącym
mlekiem albo
wodą (może być pół na pół) i gotujemy na małym ogniu 30 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Duży durszlak albo sitko wykładamy gazą i przekładamy
mak do odsączenia z płynu. Następnie mielimy trzy
razy. Przy drugim mieleniu dodajemy do
maku biszkopty, marcepan i
migdały. Gdy
mak będzie już zmielony do masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.Ciasto :
Masło ucieramy z
cukrem, następnie dodajemy po jednym
żółtku. Gdy masa będzie ładnie połączona dodajemy na zmianę
mleko i
mąkę wymieszaną z proszkiem.
Białka ubijamy na sztywno. Do masy dodajemy 2 łyżki
białka, delikatnie mieszamy do połączenia a następnie dodajemy już wszystko.Na blaszkę wykładamy około 60% ciasta, następnie masa makowa na koniec pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika na około 45 minut (wierzch ciasta powinien być złoty) w 180*C. Studzimy.
Lukier : Do
cukru pudru dodajemy sok i mieszamy do połączenia.
Lukier równomiernie rozprowadzamy na cieście a na koniec posypójemy
orzechami.* Jeśli chcemy pozbyć się skórki z
migdałów wystarczy zalać je wrzątkiem.* Biały
mak najlepiej jest kupić w listopadzie. W grudniu będzie problem z jego zakupem.* Jeśli mamy
likier migdałowy to polecam go dodać, ale nie polecam
olejku migdałowego.* Makowiec można mrozić