ßßß
Muszę nieskromnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych makowców jakie jadłam! Inspiracją do jego przygotowania były rogale Marcińskie :D W porównaniu do makowca z czarnego maku ten jest delikatniejszy nie ma się takiego poczucia że mak wypełnia buzie i dostaje się między zęby tylko tak delikatnie rozpływa się w buzi. Po prostu świetny z mocno wyczuwalnym marcepanem i leciutkim posmakiem pomarańczy. Nie znoszę suchych makowców są one dla mnie nie do przełknięcia. Ten jest wilgotny, lekko maślany to samo tyczy się ciasta którego nie ma za dużo ale świetnie tu pasuje a większa jego ilość mogła by już sprawić że makowiec będzie za suchy. A tak po włożeniu kawałka do ust czujemy świetną, spójną całość. Wyjątkowy w smaku, polecam!Jedyny minus to dostępność białego maku. Można go kupić przeważnie tylko w listopadzieSkładniki:Ciasto:6 jajek1 szklanka drobnego cukru3 szklanki przesianej mąki (400g)250 g masła temp. pokojowa10 łyżek mleka2,5 łyżeczki proszku do pieczeniaNadzienie:1 kg białego maku1,5 L wrzącego mleka albo wody (do maku)150 g rozpuszczonego masła3 jajka180 g cukru pudru100 g blanszowanych migdałów240 g konfitury pomarańczowej200 g marcepanu200 g kwaśnej śmietany 22%6 biszkoptówew. 3 łyżki likieru migdałowegoLukier:1,5 szklanki cukru pudru7 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy2 garstki grubo siekanych orzechów włoskichForemka 40x26 cm, wyłożona pergaminemMasa makowa: Dzień wcześniej zalewamy mak gorącym mlekiem albo wodą (może być pół na pół) i gotujemy na małym ogniu 30 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Duży durszlak albo sitko wykładamy gazą i przekładamy mak do odsączenia z płynu. Następnie mielimy trzy razy. Przy drugim mieleniu dodajemy do maku biszkopty, marcepan i migdały. Gdy mak będzie już zmielony do masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.Ciasto : Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie ładnie połączona dodajemy na zmianę mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno. Do masy dodajemy 2 łyżki białka, delikatnie mieszamy do połączenia a następnie dodajemy już wszystko.Na blaszkę wykładamy około 60% ciasta, następnie masa makowa na koniec pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika na około 45 minut (wierzch ciasta powinien być złoty) w 180*C. Studzimy.Lukier : Do cukru pudru dodajemy sok i mieszamy do połączenia. Lukier równomiernie rozprowadzamy na cieście a na koniec posypójemy orzechami.* Jeśli chcemy pozbyć się skórki z migdałów wystarczy zalać je wrzątkiem.* Biały mak najlepiej jest kupić w listopadzie. W grudniu będzie problem z jego zakupem.* Jeśli mamy likier migdałowy to polecam go dodać, ale nie polecam olejku migdałowego.* Makowiec można mrozić