Wykonanie
SkładnikiCiasto:30 dag
mąki pszennej+ do podsypania1
jajkociepła
wodaszczypta
soliFarsz makowy:20 dag suchego
maku1 szklanka
mleka1,5 łyżeczki
masła1 łyżka
skórki pomarańczowej kandyzowanej1 łyżka zmielonych
orzechów włoskich1 łyżka
cukru pudru1
jajko1 łyżka
miodu naturalnegoSos
pomarańczowy:2
pomarańcze2 łyżki
cukru1 łyżeczka pokrojonej w paseczki
skórki pomarańczowejsuchy
mak do posypania1.2.Ciasto:
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić
jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej
wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść, odłożyć na 5 minut aby „odpoczęło” następnie rozwałkować i szklanką o średnicy około 8 cm wycinać kółeczka nakładać po małej łyżeczce
makowego farszu zlepiać brzegi, formując ozdobne falbanki , wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia pierożków.3.Sos: Z
pomarańczy wycisnąć sok –ja zrobiłam to w wyciskarce do
cytrusów.
Cukier lekko skarmelizować w rondelku wlać sok z
pomarańczy i gotować aż do momentu zredukowania się sos-lekko zgęstnieje pod koniec wrzucić paseczki pokrojonej
skórki pomarańczowej bez białej błonki gotować jedną minutę , odstawić na chwilę polać gorące pierożki na talerzach posypać odrobiną suchego
maku i podawać.Życzę smacznego!

