ßßß
Do przygotowania ciasta zużyłam z chomikowane zapasy wiśni :D Najwyższa pora zrobić miejsce w piwnicy na nowe słoiczki. Ciasto jest bardzo wiśniowe. Kompot z wiśni użyłam do nasączenia biszkoptu, jest i gruba warstwa galaretki wiśniowej a do masy dodałam jogurt wiśniowy. Czyli ciasto idealne dla wielbicieli wiśni :} Ciasto jest bardzo delikatne, lekko winne, lekko kwaskowate a jak dodamy odrobinę wiśniówki zyska bardziej wykwintnego smaku.Składniki:Biszkopt wszystkie składniki x 23 jajka2 łyżki cukru4 łyżki mąki1 łyżka oleju2 łyżki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniGalaretka wiśniowa:3,5 szklanki kompotu wiśniowego2 galaretki wiśniowe400-500g wydrylowanych wiśni z kompotuKrem:400 ml śmietany kremówki900 ml jogurtu wiśniowego3 łyżki cukru pudru11 łyżeczek żelatyny200 ml kompotu z wiśni2 łyżeczki cukru1,5 łyżeczki żelatynyKompot wiśniowy do nasączenia biszkoptu (jeśli ciasta nie będą jadły dzieci możemy dodać wiśniówkę albo spirytus)Foremka 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczonaBiszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka, dodajemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i olej, chwile jeszcze miksujemy. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę, następnie kakao i proszek. Mieszamy tylko do połączenia składników, niezadługo i delikatnie. Przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C około 12 minut. Po lekkim przestudzeniu odrywamy od pergaminu i przekręcamy na druga stronę.Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem.Galaretka: Do garnka wlewamy kompot i wiśnie, podgrzewamy. Do gotującego się kompotu wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i czekamy aż stężeje.Krem: Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka albo żaroodpornej szklanki, zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Stawiamy na mały ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy żelatynę, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jogurt, miksujemy. Dodajemy żelatynę i znowu miksujemy. Czekamy aż lekko zgęstnieje.Górna galaretka: Z żelatyną postępujemy tak samo jak w kremie. Tylko nie zalewamy jej wodą tylko kompotem. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do stężenia.Złożenie: Biszkopt nasączamy, wylewamy tężejącą galaretkę (odstawiamy na chwilę żeby galaretka całkowicie stężała). Na galaretkę wykładamy połowę masy, przykrywamy biszkoptem, nasączamy, wykładamy pozostałą cześć masy. Na koniec polewamy galaretką. Przechowujemy w lodówce.* Wiśnie możemy zastąpić truskawkami, malinami albo brzoskwiniami