ßßß Cookit - przepis na Górna galaretka:

Górna galaretka:

nazwa

Wykonanie

Do przygotowania ciasta zużyłam z chomikowane zapasy wiśni :D Najwyższa pora zrobić miejsce w piwnicy na nowe słoiczki. Ciasto jest bardzo wiśniowe. Kompot z wiśni użyłam do nasączenia biszkoptu, jest i gruba warstwa galaretki wiśniowej a do masy dodałam jogurt wiśniowy. Czyli ciasto idealne dla wielbicieli wiśni :} Ciasto jest bardzo delikatne, lekko winne, lekko kwaskowate a jak dodamy odrobinę wiśniówki zyska bardziej wykwintnego smaku.
Składniki:
Biszkopt wszystkie składniki x 2
3 jajka
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżka oleju
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczeni
Galaretka wiśniowa:
3,5 szklanki kompotu wiśniowego
2 galaretki wiśniowe
400-500g wydrylowanych wiśni z kompotu
Krem:
400 ml śmietany kremówki
900 ml jogurtu wiśniowego
3 łyżki cukru pudru
11 łyżeczek żelatyny
200 ml kompotu z wiśni
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
Kompot wiśniowy do nasączenia biszkoptu (jeśli ciasta nie będą jadły dzieci możemy dodać wiśniówkę albo spirytus)
Foremka 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka, dodajemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i olej, chwile jeszcze miksujemy. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę, następnie kakao i proszek. Mieszamy tylko do połączenia składników, niezadługo i delikatnie. Przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C około 12 minut. Po lekkim przestudzeniu odrywamy od pergaminu i przekręcamy na druga stronę.Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem.
Galaretka: Do garnka wlewamy kompot i wiśnie, podgrzewamy. Do gotującego się kompotu wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i czekamy aż stężeje.
Krem: Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka albo żaroodpornej szklanki, zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Stawiamy na mały ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy żelatynę, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jogurt, miksujemy. Dodajemy żelatynę i znowu miksujemy. Czekamy aż lekko zgęstnieje.
Górna galaretka: Z żelatyną postępujemy tak samo jak w kremie. Tylko nie zalewamy jej wodą tylko kompotem. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do stężenia.
Złożenie: Biszkopt nasączamy, wylewamy tężejącą galaretkę (odstawiamy na chwilę żeby galaretka całkowicie stężała). Na galaretkę wykładamy połowę masy, przykrywamy biszkoptem, nasączamy, wykładamy pozostałą cześć masy. Na koniec polewamy galaretką. Przechowujemy w lodówce.
* Wiśnie możemy zastąpić truskawkami, malinami albo brzoskwiniami
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/06/kostka-wisniowa.html