Wykonanie
Do przygotowania ciasta zużyłam z chomikowane zapasy
wiśni :D Najwyższa
pora zrobić miejsce w piwnicy na nowe słoiczki. Ciasto jest bardzo
wiśniowe. Kompot z
wiśni użyłam do nasączenia
biszkoptu, jest i gruba warstwa
galaretki wiśniowej a do masy dodałam
jogurt wiśniowy. Czyli ciasto idealne dla wielbicieli
wiśni :} Ciasto jest bardzo delikatne, lekko
winne, lekko kwaskowate a jak dodamy odrobinę
wiśniówki zyska bardziej wykwintnego smaku.Składniki:
Biszkopt wszystkie składniki x 23
jajka2 łyżki
cukru4 łyżki
mąki1 łyżka
oleju2 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniGalaretka wiśniowa:3,5 szklanki kompotu
wiśniowego2
galaretki wiśniowe400-500g wydrylowanych
wiśni z kompotuKrem:400 ml
śmietany kremówki900 ml
jogurtu wiśniowego3 łyżki
cukru pudru11 łyżeczek
żelatyny200 ml kompotu z
wiśni2 łyżeczki
cukru1,5 łyżeczki
żelatynyKompot
wiśniowy do nasączenia
biszkoptu (jeśli ciasta nie będą jadły dzieci możemy dodać
wiśniówkę albo
spirytus)Foremka 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Biszkopt: Oddzielamy
białka od
żółtek. Ubijamy
białka, dodajemy
cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy
żółtka i
olej, chwile jeszcze miksujemy. Delikatnie mieszając wsypujemy
mąkę, następnie
kakao i proszek. Mieszamy tylko do połączenia składników, niezadługo i delikatnie. Przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C około 12 minut. Po lekkim przestudzeniu odrywamy od pergaminu i przekręcamy na druga stronę.Tak samo postępujemy z drugim
biszkoptem.
Galaretka: Do garnka wlewamy kompot i
wiśnie, podgrzewamy. Do gotującego się kompotu wsypujemy
galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i czekamy aż stężeje.Krem:
Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka albo żaroodpornej szklanki, zalewamy niewielką ilością
wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Stawiamy na mały ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy
żelatynę, studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i
jogurt, miksujemy. Dodajemy
żelatynę i znowu miksujemy. Czekamy aż lekko zgęstnieje.Górna
galaretka: Z
żelatyną postępujemy tak samo jak w kremie. Tylko nie zalewamy jej
wodą tylko kompotem. Dodajemy
cukier, mieszamy i odstawiamy do stężenia.Złożenie:
Biszkopt nasączamy, wylewamy tężejącą
galaretkę (odstawiamy na chwilę żeby
galaretka całkowicie stężała). Na
galaretkę wykładamy połowę masy, przykrywamy
biszkoptem, nasączamy, wykładamy pozostałą cześć masy. Na koniec polewamy
galaretką. Przechowujemy w lodówce.*
Wiśnie możemy zastąpić
truskawkami,
malinami albo
brzoskwiniami