ßßß Cookit - przepis na Ciasto buraczane z serkiem mascarpone

Ciasto buraczane z serkiem mascarpone

nazwa

Wykonanie

Czas na kolejną klasykę tym razem czekoladowe ciasto z burakami. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł ciasta z dodatkiem warzyw to polecam. Warzywa takie jak marchewka, cukinia, pietruszka, burak sprawiają, że ciasto jest bardzo wilgotne i dodajemy mniej mąki. Ciasto z burakami smakuje troszeczkę jak brownie a troszeczkę jak klasyczny murzynek. Jeśli lubicie oba te ciasta na pewno polubicie ciasto buraczane. Dodatkowo na wierzchu mamy chmurkę zrobioną z serka mascarpone i białej czekolady. Uwierzcie mi na słowo te dwa połączenia fantastycznie do siebie pasują.
Składniki:
100 g mąki
250 g buraków (surowych) startych na średnich oczkach
200 g gorzkiej czekolady
200 g zmielonego cukru trzcinowego
3 jajka
50 ml oleju
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka kakao
duża szczypta kardamonu
Polewa:
250 g sera mascarpone
100 g białej czekolady
Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Mąkę, sól, kardamon, sodę i kakao przesiewamy, odstawiamy na bok. Czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym do momentu zgęstnienia masy i rozpuszczenia cukru. Gdy masa będzie już gotowa zmniejszamy obroty i cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Ubijamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę mieszamy, potem buraki, ekstrakt i mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C około 40-50 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek mieszamy w misce a następnie pomalutku dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do połączenia tych dwóch składników. Na ciasto nakładamy masę serową. Ewentualnie wierzch ciasta możemy posypać startą czekoladą.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/02/ciasto-buraczane-z-serkiem-mascarpone.html