Wykonanie

Czas na kolejną klasykę tym razem
czekoladowe ciasto z
burakami. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł ciasta z dodatkiem warzyw to polecam. Warzywa takie jak
marchewka,
cukinia,
pietruszka,
burak sprawiają, że ciasto jest bardzo wilgotne i dodajemy mniej
mąki. Ciasto z
burakami smakuje troszeczkę jak brownie a troszeczkę jak klasyczny murzynek. Jeśli lubicie oba te ciasta na pewno polubicie ciasto buraczane. Dodatkowo na wierzchu mamy chmurkę zrobioną z
serka mascarpone i
białej czekolady. Uwierzcie mi na słowo te dwa połączenia fantastycznie do siebie pasują.Składniki:100 g
mąki250 g
buraków (surowych) startych na średnich oczkach200 g
gorzkiej czekolady200 g zmielonego
cukru trzcinowego3
jajka50 ml
oleju1 łyżka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
kakaoduża szczypta
kardamonuPolewa:250 g
sera mascarpone100 g
białej czekoladyTortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Mąkę,
sól,
kardamon,
sodę i
kakao przesiewamy, odstawiamy na bok.
Czekoladę z
olejem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, studzimy.
Jajka ubijamy z
cukrem trzcinowym do momentu zgęstnienia masy i rozpuszczenia
cukru. Gdy masa będzie już gotowa zmniejszamy obroty i cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną
czekoladę. Ubijamy do połączenia składników. Następnie dodajemy
mąkę mieszamy,
potem buraki, ekstrakt i mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C około 40-50 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, studzimy.
Serek mieszamy w misce a następnie pomalutku dodajemy rozpuszczoną
czekoladę. Mieszamy do połączenia tych dwóch składników. Na ciasto nakładamy masę
serową. Ewentualnie wierzch ciasta możemy posypać startą
czekoladą.
