Wykonanie
Niedawno były imieniny mojej Mamy. Tradycyjnie robienie ciasta mi przypadło w udziale. Chociaż piec nie lubię i nie umiem, to i tak zawsze na mnie wypada, bęc. Mając w pamięci jak dobre było ciasto z
cukinią, postanowiłam je lekko zmodyfikować i zrobiłam je z
burakami, zmniejszyłam też lekko ilość
kakao - taka w zupełności wystarczy. Wszystkim bardzo smakowało. Ciasto można przekroić na 2 blaty i przełożyć masą.250g
mąki35g
kakao100g
czekolady białej100g
czekolady mlecznej100g
czekolady gorzkiej400g
buraków180g
cukru2
jajka100ml
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliBuraki zetrzeć na tarce jarzynowej,
czekoladę pokroić na drobne kawałki - ale nie na miazgę, mają zostać kawałki, które
potem w trakcie pieczenia nie rozpuszcza się całkowicie. W misce zmieszać
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sól, dodać do tego zmiksowane
jajka,
cukier i
olej. Dokładnie wymieszać i dodać
buraki i
czekoladę, Wymieszać, przełożyć do tortownicy (24cm) i piec 45 minut w 180 stopniach.Na wierzchu znalazło się:400ml
śmietany 36% ubitej na sztywno, na koniec dodałam 2 łyżki drobnego
cukru i zmiksowałam z 150g
serka mascarpone. udekorowane mixem
owoców. Tym razem bez
truskawek, bo jeden z gości był na nie uczulony.