Wykonanie
O cieście z
buraków wspomniała mi pewna moja koleżanka ponad rok temu. Prawdę mówiąc nie zawsze pamiętałem o tym, że takie ciasto istnieje, a i nie było okazji, by je upiec. W końcu jednak kupiłem
buraki na zupę krem. Było ich jednak za dużo, a wyrzucać lub zostawiać na zaś ich nie chciałem. Na szczęście przypomniało mi sę
burakowe ciasto. Znalazłem przepis [np. tutaj, choć jest na kilku blogach w tej samej wersji], nieco zmieniłem (np. zmniejszyłem ilość
cukru, czego nie żałuję) i upiekłem. I tak oto jest: puszyste, wilgotne w środku i zupełnie nowe ciasto. Smak
buraków jest wyczuwalny, więc obawiam się, że jeśli ktoś nie lubi tych warzyw, to ciasto nie przypadnie mu do gustu. Dla mnie jest bardzo smaczne.
Składniki:ok. 450 g upieczonych [przepis poniżej] lub ugotowanych i obranych
buraków300 ml
oleju5
jajek350-375 g
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao kakao200 g
cukru2-3 łyżeczki
cukru wanilinowegoszczypta
soli50 g startej
gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
cukier puder do posypania
Buraki pokroić w kostkę, umieścić w naczyniu do blendowania, dodać
olej i zblendować. Przelać masę do miski, dodawać kolejno
jajka i miksować.W oddzielnym naczyniu wymieszać przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao,
cukier,
cukier wanilinowy i
sól. Do suchych składników wlać mokre, wsypać
czekoladę i wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto nie powinno być za rzadkie [konsystencja bardzo gęstej
śmietany], można więc dodać nieco
mąki, jeśli byłoby takowe.Ciasto przelać do wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą keksówki (może być też mała tortownica).Piec przez 75-80 min. w 175ºC. Po godzinie pieczenia dobrze jest przykryć ciasto folią aluminiową, aby się nie przypaliło.Studzić przez ok. 30 min. w formie, następnie wyjąć z niej. Posypać
cukrem pudrem po całkowitym wystygnięciu.Pieczone
burakiBuraki umyć, każdy z nich zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 60-70 min. w 200ºC. Wyjąć, rozwinąć folię i obrać
buraki.