Wykonanie
Heloł lovely readers!Wiemy, ze czekaliście na ten moment cały tydzień...Dzisiaj deserek i to nie byle jaki - z
czekoladą!Mimi:Będąc w BioWay'u wzięłam sobie ciasto buraczane myśląc, że to jest
czekoladowe. Wyglądało jak
czekolada, pachniało a co najważniejsze smakowało. Od razu pomyślałam, że to idealny pomysł na nasz cykl odtłuszczający. Szybko napisałam do Moni, a ona zabrała się za wymyślanie przepisu i pieczenie ciasta.Wyszło obłędne!
Buraków nie czuć ani grama, a za to ciasto
czekoladowe rozpływa sie w ustach. Nie jest to propozycja dla tych, którzy rygorystycznie przestrzegają diety, ale jest to zdrowa i pyszna nagroda za to, że się nadal odtłuszczamy.Z naszych wyliczeń o kaloryczności ciasta wyszło, że:Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków (forma ma średnicę 26 cm i kawałki będą o szerokości 5 cm), to 1 kawałek ciasta to około 200 kcal .A teraz nadszedł czas na dietetyk
Magdę !Przeciętne ciasto
czekoladowe może zawierać nawet 450 kcal w 100 g.Zawiera mnóstwo węglowodanów prostych i tłuszczu, na dodatek często są to tłuszcze nasycone mające najgorszy wpływ na nasze zdrowie. Ale co to za życie bez
słodyczy!Monice udało się znaleźć sposób na to, żeby zjeść
ciastko i
mieć ciastko, a jest to rozwiązanie zupełnie nieszablonowe.Ciasto buraczano -
czekoladowe brzmi dziwnie, ale jest naprawdę przepyszne.
Buraki ćwikłowe są:źródłem betaniny, to właśnie ten związek odpowiada za intensywne zabarwienie tego warzywa. Istnieją badania wskazujące na to, że betanina może w przyszłości okazać się lekarstwem na
raka. Betanina jest przeciwutleniaczem – chroni nasze DNA przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.pomocne dla osób w trakcie lub po leczeniu przeciwnowotworowym, mogą przyczynić się do poprawienia wyników morfologii.Oczywiście betanina nie jest jedyną „zdrową” substancją w burakach. Zawierają dużo witaminy C, B1, beta-karotenu, kwasu foliowego, wapnia i żelaza.niskokaloryczne – takie ciasto jest idealne dla osób dbających o linię.A więc...

Do dzieła!Składniki:1 szklanka = 250 ml1 szklanka
mąki pszennejniepełna szklanka
cukru trzcinowego3/4 szklanki
oleju3
jajka1,5 tabliczki
czekolady gorzkiej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao2 duże
burakiszczypta
soliPrzygotowanie:
Buraki dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej
wodą i gotuj do miękkości - około 30 minut.Odcedź i ostudź. Obierz ze skórki.Zetrzyj na najmniejszych oczkach na tarce. Osącz przez sitko z nadmiaru
wody. Potrzebujemy 3/4 szklanki startych
buraków.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Jajka ubij na najwyższych obrotach.Stopniowo dodawaj
cukier.Przesiej
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia.Zmniejsz obroty miksera i na zmianę dodawaj trochę
oleju i
mąki.Rozpuść
czekoladę w "kąpieli
wodnej" lub w mikrofalówce. Ostudź.Wyłącz mikser i dodaj płynną,
gorzką czekoladę. Wymieszaj szpatułką, a następnie dodaj
buraki. Wszystko wymieszaj.Formę o średnicy 26 cm wysmaruj delikatnie
olejem i oprósz
kakao.Wlej ciasto do formy i włóż do rozgrzanego piekarnika na około 40 - 45 minut do tzw. "suchego patyczka".Wyłóż z piekarnika i ostudź. Posyp
cukrem pudrem.Ciasto wyszło puszyste i nie było czuć
buraków (nawet młodsi bracia zjedli, dobry patent żeby przemycić warzywa dla młodszych pociech).

Smacznego! :)