ßßß
Dzisiaj chciała bym zaprosić na tartę na kruchym spodzie z niesamowitym kremem panna cotta dodatkowo całość pokryłam kajmakiem i grubo siekanymi orzechami laskowymi. Wyszło rewelacyjnie i smutno mi że już nie ma ani jednego okruszka. Polecam pychotka!Składniki:150 g mąki50 g cukru pudru100 g masła1 żółtko1 łyżka wodyszczypta soli500 ml śmietany kremówki50 g cukru1 laska wanilii1 łyżeczka agaruDodatkowo:2 czubate łyżki kajmaku1 łyżka mleka1 łyżka masła30 g orzechów laskowychForma do tart 24 cm, natłuszczonaZ podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujemy i przekładamy do foremki wykładając nim dno i boki. Ciasto przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem, fasolą albo ryżem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy.Panna Cotta: śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy cukier i laskę wanilii, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wyjmujemy wanilie, przecinamy na pół i przy pomocy tępej strony noża wyjmujemy ziarenka, które następnie dodajemy do śmietany. Do gotującej się śmietany wsypujemy pomalutku agar pamiętając przy tym żeby cały czas mieszać inaczej mogą powstać grudki. Doprowadzamy do wżenia. Studzimy a gdy śmietana zacznie gęstnieć przekładamy ją na wcześniej upieczone kruche ciasto. Wkładamy do lodówki.Kajmak przekładamy do miski, dodajemy masło, mleko i cały czas mieszając rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy masa się połączy przekładamy ja na wierzch tarty i posypujemy grubo pokrojonymi orzechami.* Zamiast agaru możemy użyć żelatyny. Należy odmierzyć żelatynę na 0,5 l, zalewamy ją jak najmniejszą ilością wody lub mleka, mieszamy i czekamy aż napęcznieje. Podgrzewamy cały czas mieszając i rozpuszczamy następnie wlewamy do śmietany.* Ja powoli zamieniam żelatynę na agar nie dlatego, że agar jest pochodzenia roślinnego, ale dla tego, że jest szybszy, łatwiejszy w użyciu i masa szybciej tężeje.* Do przepisu wykorzystałam kajmak dobrej jakości jeśli wykorzystamy masę korówkową z puszki dodajmy tylko mleko i obserwujmy jaką będzie miało konsystencje. Masa musi z łatwością się rozsmarowywać.