Wykonanie
Przepyszne mini pączusie Sufganijot zwane "Kulkami Światła"smażone tradycyjnie na Święto Chanuka. Jeśli nie macie cierpliwości do tradycyjnych
drożdżowych ten przepis powinien Wam przypaść do gustu. Powinien smakować również wielbicielom pączków hiszpańskich (klik) gdyż robi się je podobnie :)Przepis znaleziony tutaj (klik) . Miałam wątpliwości czy uda się przetłumaczyć, ale wyszło pysznie więc polecam baaardzo :)Składniki na pączki:125g
mleka125g
wody125g
masła1 płaska łyżeczka
soli140g przesianej
mąki pszennej tortowej4
jajkaponadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypania lub obtoczenia
Mleko,
wodę,
sól i
masło zagotować. Zdjąć z ognia wsypać przesianą
mąkę i dokładnie zmiksować. Ponownie postawić na gaz i ciągle mieszając podgrzewać do momentu aż powstanie nam gładkie, świecące ciasto. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie przerywając miksowania wbijać kolejno
jajka.Na rozgrzany tłuszcz kłaść zgarniając delikatnie palcem z łyżeczki małe kulki. Nie za dużo bo mocno rosną ;) Układać na ręczniku papierowym do osuszenia z tłuszczu.500 ml
mleka4
żółtka60g
mąki kukurydzianej100g
cukru1
laska wanilii300 ml
mleka zagotować razem z ziarenkami
wanilii.
Żółtka,
mąkę kukurydzianą,
cukier i resztę
mleka zmiksować. Wlać na gotujące się
mleko i ugotować. Wystudzić.Kremem napełniać przy pomocy szprycy lub worka cukierniczego z odpowiednią końcówką.Gotowe oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)