Wykonanie
Pierwszy post po świętach chyba powinien być dietetyczny jednak jak zwykle ciężko zacząć skoro jeszcze tyle pyszności dookoła. W te Święta mój piekarnik pracował bez przerwy. Powstało wiele fantastycznych wypieków, a to wszystko z okazji chrzcin mojej siostrzenicy. Na
stole pojawiły się
bezy, szarlotka, złoty sernik i taka oto
tarta (obowiązkowo w odcieniu różu).Ciasto kruche jest niesamowicie delikatne, creme patissiere - ponadczasowy i idealny na wykorzystanie
żółtek po
bezie,
czekolada i pianki dla końcowego efektu. Ciasto miało wielu fanów wśród najmłodszych gości.Zapraszam:)
Składniki na ciasto kruche: (na 2 blaszki średnicy 20 cm) - przepis M. Roux250 g
mąki pszennej200 g
masła100 g
cukru pudruszczypta
soli2
żółtkaPrzygotowanie:1.
Mąkę i
cukier przesiać przez sito, dodać
sól i pokrojone w kostkę miękkie
masło.2. Palcami wmieszać
masło w
mąkę do momentu kiedy będzie przypominać kruszonkę.3. Dodać
żółtka i delikatnie wyrobić aż ciasto będzie jednolite.4. Ciasto zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.5. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 3 mm. Wyłożyć nim foremkę o średnicy 20 cm.6. Na ciasto wyłożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać
groch w celu obciążenia.7. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C funkcja grzania góra-dół ok 20 min.8. Po 20 min usunąć papier z
grochem i wstawić ciasto na kolejne 10-15 min aż nabierze złotego koloru.9. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić w formie.Ciasto jest bardzo kruche dlatego należy z nim postępować bardzo delikatnie i przed nałożeniem kremu całkowicie wystudzić.
składniki na creme patissiere:6
żółtek125 g
cukru pudru40 g
mąki500 ml
mlekalaska waniliiPrzygotowanie:1.
Mleko zagotować z
laską wanilii.2.
Żółtka ucierać z
cukrem pudrem za pomocą miksera ok 6-7 min,do momentu kiedy powstanie puszysta, biała masa. Dodać
mąkę i mieszać jeszcze 1 min3. Usunąć
laskę wanilii z
mleka i zalać nim masę jajeczną cały czas mieszając.4. Krem postawić na średnim ogniu i gotować do momentu zgęstnienia. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Polewa czekoladowa:100 g
czekolady gorzkiej2 łyżki
masłaCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z dwoma łyżkami
masła.Do ozdoby:kuleczki
cukrowe, marshmallow, żelkiPrzygotowanie ciasta:Na podpieczony kruchy spód do tarty wyłożyć wystudzony krem. Polać całość
polewa czekoladową i udekorować
cukierkami i piankami
Smacznego:)