ßßß
Składniki na ciasto kruche: (na 2 blaszki średnicy 20 cm) - przepis M. Roux250 g mąki pszennej200 g masła100 g cukru pudruszczypta soli2 żółtkaPrzygotowanie:1. Mąkę i cukier przesiać przez sito, dodać sól i pokrojone w kostkę miękkie masło.2. Palcami wmieszać masło w mąkę do momentu kiedy będzie przypominać kruszonkę.3. Dodać żółtka i delikatnie wyrobić aż ciasto będzie jednolite.4. Ciasto zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.5. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 3 mm. Wyłożyć nim foremkę o średnicy 20 cm.6. Na ciasto wyłożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać groch w celu obciążenia.7. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C funkcja grzania góra-dół ok 20 min.8. Po 20 min usunąć papier z grochem i wstawić ciasto na kolejne 10-15 min aż nabierze złotego koloru.9. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić w formie.Ciasto jest bardzo kruche dlatego należy z nim postępować bardzo delikatnie i przed nałożeniem kremu całkowicie wystudzić.
składniki na creme patissiere:6 żółtek125 g cukru pudru40 g mąki500 ml mlekalaska waniliiPrzygotowanie:1. Mleko zagotować z laską wanilii.2. Żółtka ucierać z cukrem pudrem za pomocą miksera ok 6-7 min,do momentu kiedy powstanie puszysta, biała masa. Dodać mąkę i mieszać jeszcze 1 min3. Usunąć laskę wanilii z mleka i zalać nim masę jajeczną cały czas mieszając.4. Krem postawić na średnim ogniu i gotować do momentu zgęstnienia. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić.Polewa czekoladowa:100 g czekolady gorzkiej2 łyżki masłaCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami masła.Do ozdoby:kuleczki cukrowe, marshmallow, żelkiPrzygotowanie ciasta:Na podpieczony kruchy spód do tarty wyłożyć wystudzony krem. Polać całość polewa czekoladową i udekorować cukierkami i piankami
Smacznego:)