ßßß
SKŁADNIKI:CIASTO:800 g mąki pszennej + kilka łyżek mąki do podsypania1 szklanka mleka4 duże jajka2 żółtka100 g roztopionego masła100 g cukru3 łyżki soku z cytryny1/2 łyżeczki soliROZCZYN ZE ŚWIEŻYCH DROŻDŻY:30 g drożdży3 łyżki mąki (odebrać mąkę z ilości przeznaczonej do wykonania ciasta)2 łyżki cukru1/4 szklanki letniego mlekaDO NADZIEWANIA PĄCZKÓW:Do wypełnienia pączków możemy wykorzystać taką konfiturę jaką najbardziej lubimy. Ja wykorzystałam:cukier puder do posypania pączkówolej do smażenia (około 2 litry)WYKONANIE:1. Najpierw należy przesiać mąkę do większej miski.
2. Następnie należy przygotować rozczyn ze świeżych drożdży. Do garnuszka kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy lekko mleko i dodajemy do drożdży. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby rozczyn był jednolity. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, aby nie było grudek. Odkładamy rozczyn w ciepłe miejsce np. przy piecu, aby wyrosły. Wystarczy odłożyć rozczyn na 30 minut.
3. Do miski z mąką dodajemy resztę składników: mleko, jajka, żółtka, cukier, sok z cytryny oraz sól.
4. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do wcześniej połączonych składników. Następnie rozpuszczamy masło.
5. Wyrabiamy ciasto. Miskę obsypujemy mąką, następnie przekładamy ciasto do miski i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut (pod przykryciem).
6. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez krótki czas. Dzielimy ciasto na 3-4 części. Następnie po kolei każde ciasto należy rozwałkować na stolnicy. Każde ciasto należy podsypać mąką. Ciasto powinno mieć grubość około 1cm. Za pomocą szklanki, o większej średnicy niż tradycyjna szklanka, wycinać pączki.
7. Wycięte pączki przekładamy na tacki, które wcześniej muszą zostać podsypane mąką. Każdą tackę przykrywamy ściereczką i przekładamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia na 20 minut.
8. Nagrzewamy tłuszcz do temperatury 175 stopni. Wrzucamy pączki na gorącu olej, z obu stron. Po usmażeniu przekładamy pączki na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

9. Następnie nadziewamy pączki. Według tego przepisu 16 pączków zrobiłam z dżemem jagodowym i 16 pączków z marmoladą z róży. Każdy pączek posypujemy cukrem pudrem.
Pączki wyszły cudowne, zniknęły w szybkim tempie :)Polecam wszystkim i życzę smacznego :)