Wykonanie

Słodki krem patissiere jest idealnym dodatkiem do kruchego ciasta i soczystych
owoców. Moim zdaniem najlepiej komponuje się jednak z
malinami, które wspaniale równoważą jego
słodycz. Jeśli krem wyda nam się jednak zbyt słodki, następnym razem można zmniejszyć ilość
cukru lub połączyć go z kwaśniejszymi
owocami. Smacznego:)Źródło: kotlet.tv na kruche ciasto:250 g
mąki3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego125 g
masła1
żółtko50–60 g
wody na krem:1 szklanka
cukru5
żółtek1/4 szklanki
mąki2 szklanki
mleka1
laska waniliisezonowe
owoceMąkę,
cukier puder,
cukier z
wanilią i
masło posiekać nożem, aż
masło będzie drobne. Dodać
żółtko i
wodę, szybko zagnieść w kulę i owinąć folią. Ciasto można, ale nie trzeba chować do lodówki na 10 minut lub dłużej. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok.4 mm (warto robić to
między foliami) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki i nakłuć widelcem, wstawić jeszcze na 10 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (można, ale nie trzeba obciążyć każda foremkę
fasolkami). Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek.Przygotować krem: ubić
cukier z
żółtkami na kogel
mogel, następnie dodać
mąkę. Podgrzać
mleko z
wanilią, gorące wlać powoli cienkim strumieniem do ubitego z
żółtek,
cukru i
mąki koglu, wymieszać mikserem, a
potem jeszcze raz wlać wszystko do rondelka i podgrzewać, aż zgęstnieje (mieszać trzepaczką; jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać trochę więcej przesianej
mąki i energicznie wymieszać, żeby nie było grudek). Taki odrobinę wystudzony krem nakładać na babeczki, a na nim
owoce.