ßßß
Składniki (na formę babkową o średnicy 22cm i wysokości 10cm, z kominem):30g świeżych drożdży90g cukru pudru75ml mleka (1/3 szklanki)300g mąki (2 niepełne szklanki)4 żółtkaszczypta soli100ml śmietanki 30% (nieco mniej niż ½ szklanki)40g masła (stopionego, ostudzonego)2 garście suszonych wiśniDrożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Gdy się rozpłyną, wymieszać z łyżką mąki, wlać letnie mleko, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce.Formę dokładnie natłuścić i oprószyć mąką.Gdy zaczyn ruszy, utrzeć resztę cukru z żółtkami na białą, puszystą masę.Dodać do niej napuchnięty zaczyn, resztę mąki, sól i śmietankę, wyrabiać kilka minut do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.Stopniowo wlać masło, wyrabiać znów kilka minut, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrabiać jeszcze kilka minut, następnie wsypać wiśnie i rozprowadzić je równomiernie. Ciasto powinno być jednolite, lśniące, dość zwarte, ale lepkie.Przełożyć ciasto do formy (powinno wypełniać ją w 1/3 wysokości), odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów.Gdy babka urośnie dwukrotnie (mojej zajęło to ok. godziny), wstawić ją do piekarnika prawie nagrzanego, piec w temperaturze 160 stopni przez 35-50 minut lub do odpowiadającego nam stopnia zarumienienia. Będzie gotowa, gdy patyczek wbity w sam środek ciasta, do dna, będzie po wyjęciu suchy i czysty.Wyjąć z piekarnika, ustawić na kilka minut na kratce, po czym odwrócić do góry nogami i delikatnie wysunąć z formy. W tej pozycji wystudzić. Posypać przez sitko cukrem pudrem.